Sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn GroenLinks en de PvdA steeds nauwer gaan samenwerken. Op de foto Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).
Sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn GroenLinks en de PvdA steeds nauwer gaan samenwerken. Op de foto Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Congressen PvdA en GroenLinks in Den Bosch

Politiek 236 keer gelezen

DEN BOSCH | De Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks organiseren hun partijcongressen beide op zaterdag 4 februari. En beide in Den Bosch. De linkse partijen trappen aan het eind van de dag gezamenlijk hun campagne af voor de verkiezingen van 15 maart.

De PvdA zit 4 februari in Congrescentrum 1931, en GroenLinks in de naastgelegen Brabanthallen. “De politieke versplintering is groot,” legt GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom uit: “En dat terwijl zoveel mensen snakken naar een sterk en verenigd links, groen en progressief geluid.”

Gedurende de dag is er dus een gezamenlijk programma, zoals een gesprek met feministen uit verschillende generaties, een internationale talkshow en verschillende workshops. Samen sluiten de partijen vervolgens af met een gezamenlijke campagneaftrap en speeches van partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).

PvdA-Brabant lijsttrekker Ward Deckers opent de dag. “Het is een eer om de PvdA en GroenLinks in Brabant te ontvangen. Ook hier versterken wij onze onderlinge samenwerking. Of je het nu hebt over betaalbaar wonen of energiearmoede - sociale én groene keuzes zijn ook in Brabant hard nodig”.

‘Maatschappelijk congres’

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent wil “niet alleen, maar juist ook met anderen” op weg naar de verkiezingen. “Daarom organiseren we op het congres meerdere inhoudelijke sessies met maatschappelijke organisaties.”

Zo zijn onder andere Milieudefensie, vakbond FNV en activist Jerry Afriyie present. Het is daarmee de bedoeling dat 4 februari een “maatschappelijk congres” wordt, voor een bredere groep mensen. “Of mensen nu activistisch, maatschappelijk betrokken of lid zijn, iedereen is welkom,” laat de PvdA weten.

Linkse samenwerking

Sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn GroenLinks en de PvdA steeds nauwer gaan samenwerken. De Tweede Kamerfracties vergaderen regelmatig met elkaar en Kamerleden voeren soms namens elkaar het woord. Na de Statenverkiezingen van 15 maart 2023 zullen zij in de Eerste Kamer een gezamenlijke linkse fractie vormen.

Uit de krant