Ook de drukte op de Zuid-Willemsvaart is flink toegenomen. Vandaar dat de gemeente ervoor kiest om te gaan handhaven.
Ook de drukte op de Zuid-Willemsvaart is flink toegenomen. Vandaar dat de gemeente ervoor kiest om te gaan handhaven. Foto: Olaf Smit

Gemeente gaat starten met handhaving op en bij het water

Politiek 407 keer gelezen

DEN BOSCH | Het vaarseizoen is in aantocht. Dan varen er weer veel grotere en kleinere boten over de Bossche wateren. Zoals op de Dommel, de Zuid-Willemsvaart, de Dieze en de Ertveldplas. En ook in de haven wordt volop gevaren. 

De afgelopen jaren is het steeds drukker geworden. Dat is mede het gevolg van de coronatijd. Daardoor gingen mensen op zoek naar andere manieren van recreëren. Wethouder Ralph Geers: “Uiteraard geeft varen veel plezier en is het een speciale beleving. Maar de drukte heeft ook tot gevolg dat er zich meer en meer gevaarlijke situaties voordoen. En het leidt soms tot ongewenste overlast. En dat is niet de bedoeling. Daarom wil de gemeente nog dit jaar starten met handhaving.”

De gemeente gaat zelf met een boot het water op, met medewerkers die handhavend kunnen optreden. Dit is met name bedoeld om mensen erop te wijzen wat wel en wat niet kan. Dit jaar is dat nog een proef. Als die goed werkt, dan zullen er de komende jaren meer handhavers bij komen. Ook wordt gekeken naar de waterkant. Daar liggen heel veel bootjes aangemeerd. Die liggen daar overigens vaak illegaal. Soms zijn er zelfs steigers of andere bouwsels gemaakt. Wethouder Ralph Geers: “Ook daar wil de gemeente werk van maken. Om te beginnen met het bergen van de wrakken.”

Uit de krant