De politierechter vonniste mild in de zaak tegen een man die verdacht werd van heling. De man werkt hard om op de goede weg te blijven.
De politierechter vonniste mild in de zaak tegen een man die verdacht werd van heling. De man werkt hard om op de goede weg te blijven.

Voor de Bossche rechtbank: “Ik denk nu serieus op de goede weg te zijn”

Rechtbank 77 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats, onder andere bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier vaak om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

Omdat hij in slaap was gevallen in zijn auto met de lampen nog aan, gingen politieagenten poolshoogte nemen bij de verdachte. In zijn busje troffen ze een van diefstal afkomstige fiets en inbrekerswerktuig aan. “Die ochtend zou ik voor de eerste keer als postbode gaan werken. Ik had die fiets gekocht van een bekende, maar die bleek gestolen te zijn. Dat wist ik echt niet. Ik weet niet meer of er nog een slot op de fiets zat en hoeveel ik ervoor betaald heb. Ik was toen niet helder omdat ik onder invloed was van speed en misschien ook cocaïne. Omdat ik mee werd genomen naar het bureau terwijl ik moest gaan werken, werd ik boos en heb ik de politie uitgescholden. Dat was verkeerd en dat zou ik normaal ook nooit doen.”

Enige tijd later trok de verdachte nogmaals de aandacht van de politie. Toen omdat hij aan de wandel was met een lokfiets. Ook nu werd er een van diefstal afkomstige fiets aangetroffen in zijn busje. De verdachte weet niet meer waarom hij de lokfiets in zijn handen had en waar de andere fiets vandaan kwam. “Het was een slechte periode”, is zijn enige verklaring. 

Naar aanleiding van een eerdere veroordeling is hij ondertussen echter zeven weken behandeld in een gesloten inrichting en zit hij nu in het vervolgtraject op een zorgboerderij. Volgens de man gaat het nu goed met hem. “Ik gebruik geen middelen meer. Dat wordt gecontroleerd en ik kan er nu ook niet aan komen, omdat ik in een afgesloten terrein zit. Ik denk nu serieus op de goede weg te zijn. Ik heb geen inkomen, maar ik word gesponsord door mijn moeder en ik ben in afwachting van een uitkering.” Volgens zijn advocaat is bij haar cliënt inderdaad het roer volledig omgegaan en dat wordt ook beaamd door de drie zorgmedewerkers die aanwezig zijn. Hij hoopt dat de positieve lijn van de behandeling kan worden voortgezet.

De officier van justitie is het hiermee eens. Een geldboete eisen kan niet omdat de verdachte geen inkomen heeft en een taakstraf staat de behandeling in de weg. Daarom eist ze een voorwaardelijke celstraf van zes weken met een proeftijd van twee jaar. De rechter acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte schuldig is aan heling, maar wil de verdachte perspectief bieden om de goede lijn vol te houden. Daarom vonnist hij vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Uit de krant

Uit de krant