Na de dodelijke steekpartij werden er bloemen en knuffels neergelegd voor de omgekomen Clarinda. Tegen de dader is veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
Na de dodelijke steekpartij werden er bloemen en knuffels neergelegd voor de omgekomen Clarinda. Tegen de dader is veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Foto: Bart Meesters / Meester Multi Media

Veertien jaar cel en tbs geëist voor fatale steekpartij aan de Ploossche Hof in Den Bosch

Rechtbank 408 keer gelezen

DEN BOSCH | Voor de dodelijke steekpartij aan de Ploossche Hof is er tegen de verdachte Jeffrey van den D. (32) veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Van den D. stak op 8 september 2021 zijn ex Clarinda van den Bersselaar (34) dood voor de ogen van haar eenjarige dochtertje.

door Lisette Broess-Croonen

Vanaf het begin was de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer niet probleemloos. Van den D. zou Clarinda meerdere keren mishandeld hebben. Redenen voor haar om de relatie te verbreken. Dat doet ze in de ochtend van 8 september, op advies van de GGZ, per telefoon. Naar eigen zeggen raakt Van den D. in een shock door dit bericht. “Ik was bang dat ze weg zou gaan en dat ik mijn dochter niet meer zou zien. Het voelde alsof er een granaat in mijn hoofd ontplofte. Ik was heel erg in paniek en in de war.”

Na het gesprek rijdt Van den D. naar het huis van Clarinda, maar zij is dan al op weg naar haar ouders in Den Bosch. Hij pakt een mes uit de keukenla en rijdt zelf ook naar Den Bosch. “Ik wilde alleen maar mijn dochter knuffelen.” Wanneer Clarinda hem ziet, belt ze 112. Dat is volgens haar ex de trigger waardoor hij begon te steken. In totaal steekt hij dertig keer op Clarinda in, waarvan vijf steken in de borst fataal zijn. Haar moeder hoort haar gillen en snelt samen met haar vader naar de plek des onheils. Daar zien ze hun dochter, badend in het bloed. De inzet van een trauma-arts en ambulancemedewerkers mogen niet meer baten. Clarinda sterft ter plekke.

Psychiatrisch onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte een autistische spectrum stoornis heeft, evenals narcistische trekken en borderline kenmerken. Tijdens de daad werd hij heen en weer geslingerd tussen gevoelens van moord, zelfmoord en verwarring. Volgens de psychiater was hij ten tijde van de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat de kans op recidive van geweld in een relatie groot is en moord in een relatie matig, raadt hij TBS met dwangverpleging aan.

Grote vraag in het proces is of het hier gaat om moord (voorbedachte rade) of doodslag (impuls). Volgens officier van justitie Stijn Revis is het duidelijk dat het hier moord betreft. De verdachte had voldoende tijd om zich te beraden tijdens zijn rit van Utrecht naar Den Bosch. Bovendien dreigde hij haar al eerder iets aan te doen als ze bij hem weg zou gaan. Hij eist naast de geadviseerde TBS daarom ook veertien jaar celstraf. De rechtbank doet 2 juni uitspraak.

Uit de krant