De Bosschenaar die dit keer voor de politierechter staat, moet zich verantwoorden voor gevaarlijk weggedrag. "Ik schaam me enorm"
De Bosschenaar die dit keer voor de politierechter staat, moet zich verantwoorden voor gevaarlijk weggedrag. "Ik schaam me enorm"

Voor de Bossche rechtbank: wegpiraat schaamt zich enorm voor gedrag

Rechtbank 118 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats. Een deel van de zaken komt voor bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier meestal om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

De Bosschenaar die deze dag voor de politierechter zit, schaamt zich diep. Hij pakte na het nuttigen van alcohol en cocaïne de auto en was daarmee een gevaar op de weg. “Ik weet er bijna niets meer van, maar ik neem volledig mijn verantwoordelijkheid.”

De verdachte had al twee dagen drank en drugs op en raakte op zondag in paniek, omdat hij de volgende dag weer moest werken. “Ik nam een diazepam en stapte in de auto om meer drugs te halen, want die waren op. Ik kan me er bijna niets meer van herinneren, alleen dat mijn auto op een gegeven moment in de fik stond. Ik was er helemaal vanaf. Nadat ik die diazepam had genomen, ging het licht uit.”

Volgens ooggetuigen reed de man als een gek rond. Bij een verkeerslicht botste hij op een wachtende auto, waarna hij er vandoor ging. Daarbij reed hij op zijn velgen, terwijl de auto rookte. Bijna kwam hij in botsing met een fietser met kind, maar die kon net op tijd uitwijken. Daarna ramde hij een paal waarna de auto in brand vloog. Wanneer de politie arriveert, zien ze een man die een verwarde indruk maakt, bijna niet op zijn benen kan staan en een alcoholwalm om zich heen heeft hangen. In zijn bloed wordt iets later geconstateerd dat er ruim te veel alcohol en drugs in zijn bloed zit. Bovendien versterken deze stoffen elkaar, waardoor de situatie nog gevaarlijker was.

“Ik vind het echt vreselijk.” aldus de berouwvolle verdachte. “Ik besef nu heel goed dat het finaal verkeerd had kunnen aflopen. Ik was bijna een moordenaar geweest. Normaal gesproken probeer ik altijd om een aardig en behulpzaam iemand te zijn. Ik schaam me enorm, enorm, enorm. Ik krijg nu hulp bij Novadic voor mijn drinkgedrag. Ik drink niet iedere dag, maar als ik drink kan ik het niet bij één of twee glazen houden. Drugs heb ik sindsdien helemaal niet meer gebruikt. Ik neem dit heel serieus op. Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.”

De rechter houdt in haar uitspraak rekening met de verantwoordelijkheid die de man zelf al neemt. Zijn rijbewijs is inmiddels al zes maanden ingevorderd en daar komen er nog twee bij. Daarnaast moet hij een geldboete van vijfhonderd euro betalen en krijgt hij een taakstraf van tachtig uur, waarvan twintig voorwaardelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant