Op dinsdag 4 oktober vindt er een dierenzegening plaats in de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano.
Op dinsdag 4 oktober vindt er een dierenzegening plaats in de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano. Foto:

Dierenzegening in kloostertuin Stadsklooster San Damiano

Religie 39 keer gelezen

DEN BOSCH | Op dinsdag 4 oktober om 16.00 uur vindt in de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano aan de Van der Does de Willeboissingel 12 in Den Bosch een dierenzegening plaats. 

De broeders en zusters van het stadsklooster, volgelingen van Franciscus van Assisi, zegenen dan huisdieren en hun baasjes en bidden dat het baasje instaat is voor goede zorg voor zijn dier en het dier zijn baasje veel plezier en genegenheid mag geven.

Op 4 oktober is het Werelddierendag. In 1931 is ervoor gekozen om Werelddierendag te vieren op de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, die op 4 oktober 1226 overleed. Hij is de patroonheilige van de ecologie en meer specifiek van de dieren. Franciscus van Assisi beschouwde alles wat op aarde leeft, alles in de Schepping, als broeders en zusters. Hij wees erop dat planten en dieren veel beter waren in het tonen van hun dankbaarheid aan God en dat wij mensen veel van hen kunnen leren.

In Stadsklooster San Damiano wonen volgelingen van Franciscus en Clara van Assisi. Het Franciscusfeest wordt dan ook groots gevierd. Zo is er op maandag 3 oktober om 19.30 uur ook een Transitusviering in de kloosterkerk van het stadsklooster. Daarin wordt de overgang van Franciscus van het aardse naar het hemelse leven gevierd. En op dinsdag 4 oktober om 10.30 uur is er in de kloosterkerk een hoogmis om de betekenis van Franciscus’ leven voor de Kerk en voor de franciscaanse familie te vieren.

Uit de krant

Uit de krant