Sint Cathriendag op 25 november in de Sint Cathrien in Den Bosch.
Sint Cathriendag op 25 november in de Sint Cathrien in Den Bosch. Foto:

Programma Sint Cathriendag op zaterdag 25 november

Religie 447 keer gelezen

DEN BOSCH | Op zaterdag 25 november wordt de naamdag van de patrones van de Kruiskerk wederom gevierd. Deze traditie, die vorig jaar in ere is hersteld, heeft nu als doel Oost en West te verbinden; om christenen en niet-christenen te laten proeven van de rijkdom van geloven en van de culturele en historische aspecten die daaruit zijn ontstaan.

Op Sint Cathriendag vieren deze christenen hun gemeenschappelijke deler: hun ‘eenheid in diversiteit’. Want of het nu om de Bossche, Nederlandse, Armeense, Oekraïense, Poolse of Servische identiteit gaat, de Sint Cathrien herbergt ze allemaal.

De Servische orthodoxe kerk begint (10.30 uur) met een liturgie, waarna de Kring vrienden van ’s-Hertogenbosch (13.00 uur) hun boek over ‘Vijf eeuwen Sint Cathrien in ’s-Hertogenbosch’ zal presenteren. Met ruim 400 pagina’s pogen zij een zo volledig mogelijk beeld te geven van de geschiedenis van deze kerk. De presentatie wordt gevolgd dooreen orgelconcert op Vollebregt’s Opus Magnum, natuurlijk door huisorganist Willem Hörmann (14.15 uur).

John Vermulst zal vanuit het Bossche Klokkenluidersgilde allerlei interessante verhalen over de klokken in de Sint Cathrien en over de parochiaan Gobel Moer (14.30 uur). Hij en zijn nazaten behoorden ooit tot Nederlands’ grootste klokkengieters.

Een unieke expositie van de geschiedenis van de heilige Catharina en haar kerk is met bijzondere medewerking van de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch zeker de moeite waard. Ondertussen heten de gemeenschappen en buurtwerk Bij Katrien u gastvrij welkom.

Het Utrechts Byzantijns Koor (16.15 uur) legt het accent op het hemelse Jeruzalem in de koepel van de kerk. De zaligsprekingen zullen in Kiev-melodieën uit de Holenkloosters ten gehore worden gebracht. Het koor zal ook stilstaan bij de Holodomor van 1938 en alle andere oorlogen nu (m.n. in Armenië en Oekraïne). Natuurlijk eren zij ook de H. Catharina van Alexandrië bij haar naamdag.

De Oecumenische vesperviering (17.00 uur) mag als hoogtepunt worden gezien van de dag. Samen zullen de gemeenschappen het gebed uitdragen en vieren als één ‘Community in Christ’.

Vrouwenschola Voces Caelestes (18.00 uur) zal de kracht van vrouwen bezingen: Caecilia, Wiborada van Sankt Gallen, Hildegard von Bingen en Beatrijs van Nazareth.

Een welkom aan iedereen die zich wil laven aan het christendom en (cultuur)historie!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant