De Nederlandse selectie voor het EK Petanque 2022 in Den Bosch bestaat uit Annette Boluijt (40 jaar, Leusden), Josefien Koogje (29 jaar, Delft), Kees Koogje (31 jaar, Delft) en Joey van Doorn (28 jaar, Schijndel).
De Nederlandse selectie voor het EK Petanque 2022 in Den Bosch bestaat uit Annette Boluijt (40 jaar, Leusden), Josefien Koogje (29 jaar, Delft), Kees Koogje (31 jaar, Delft) en Joey van Doorn (28 jaar, Schijndel). Foto:

Europese Kampioenschappen Petanque van start op de Parade

Sport 1 keer gelezen

DEN BOSCH | De Europese Kampioenschappen Petanque vinden van 13 tot en met 17 juli 2022 plaats op de Parade in Den Bosch, pal naast de iconische Sint-Janskathedraal. Het EK wordt georganiseerd door sportevenementenbureau Team TOC in samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op het beroemde Bossche plein komen 26 overdekte petanque-banen en een knus stadion, voor maar liefst 200 spelers uit 27 landen. De beste petanque-spelers van Europa strijden in Den Bosch om de Europese titels. Op woensdagmiddag 13 juli wordt het toernooi geopend met een vlaggenparade vanaf het Bossche stadhuis naar de Parade. Aansluitend vindt in het stadion de openingsceremonie plaats, waarna het Nederlands Team meteen zijn eerste wedstrijd zal spelen. Op zondagmiddag 17 juli staan de finales op het programma, gegarandeerd voor volle tribunes. Want alle toegangskaarten voor dit dagdeel zijn namelijk al uitverkocht.

Nederlands Team

De Nederlandse selectie bestaat momenteel uit Annette Boluijt (40 jaar, Leusden), Josefien Koogje (29 jaar, Delft), Kees Koogje (31 jaar, Delft) en Joey van Doorn (28 jaar, Schijndel). Laatstgenoemde speelt als inwoner van Schijndel als het ware een thuiswedstrijd. “Een unieke kans voor iedereen uit de regio om ons op het hoogste niveau in actie te zien”, aldus Van Doorn, die zich enorm verheugd op het EK.

Toplocatie

Eric Kersten, CEO van sportevenementenbureau Team TOC, benadrukt wat dit EK zo speciaal maakt: “Vaak spelen zelfs de absolute topspelers hun toernooien in indoor sportlocaties en dan zijn de toeschouwers vooral familie, vrienden en échte petanquefans. Wij halen de sport echter naar het grote publiek toe.” Daarmee wordt EK Petanque 2022 anders dan ooit tevoren. “We verwachten dan ook dat veel mensen een kijkje willen komen nemen in hartje ‘s-Hertogenbosch, ook omdat we - op de finaledag op zondag na - géén entreekosten rekenen”.

Jubileumjaar Jeu de Boules Bond

De Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) bestaat in 2022 exact 50 jaar. Het EK is dan ook de absolute kers op de taart van het jubileumjaar van de bond. “Petanque is een sport die voor iedereen toegankelijk is. Bovendien verbindt de sport jong en oud, verschillende culturen en levensstijlen, recreanten en topsporters, professionals en vrijwilligers”, aldus Lieke Vogels, voorzitter NJBB. “Dit is ook exact hetgeen we willen uitstralen tijdens dit jubileumfeest. We willen iedereen laten meegenieten van topsport en Brabantse gezelligheid.”

Burgemeester Jack Mikkers heet alle sporters, begeleiders, vrijwilligers en bezoekers van harte welkom in gastvrij ’s-Hertogenbosch: “Dit EK brengt zo veel samen. Het gaat om sport en een internationaal kampioenschap , maar ook om ontmoeting en kennismaking met onze mooie gemeente. Inwoners en bezoekers kunnen komen kijken, en meedoen! En dat op een van de mooiste pleinen van Nederland”.

Ook sportwethouder Marianne van der Sloot benadrukt het belang van dit soort grote sportevenementen voor ’s-Hertogenbosch: ,,Het mooie van het EK Petanque is dat het in de stad en voor de stad is. In aanloop naar het EK waren er in diverse buurten wijktoernooien. Een groot succes, waarmee de topsport jong en oud in de wijken en dorpen verbindt. Dat gecombineerd met alle vrijwilligers die zich inzetten, maakt het echt een EK voor iedereen.”

Kaartverkoop en meer info

De laatste kaarten voor de halve finales op zondagochtend 17 juli zijn te verkrijgen via petanque2022.nl. Van 13 juli tot en met 16 juli is het evenement gratis te bezoeken.

Uit de krant

Uit de krant