Norbecio Mambo in actie voor The Dukes. Na één jaar Warringah Rats (Sydney, Australië) en vijf seizoenen 't Gooi (Naarden) is de pijlsnelle winger terug van weggeweest. Zaterdag om 16.00 uur mag hij aan de bak.
Norbecio Mambo in actie voor The Dukes. Na één jaar Warringah Rats (Sydney, Australië) en vijf seizoenen 't Gooi (Naarden) is de pijlsnelle winger terug van weggeweest. Zaterdag om 16.00 uur mag hij aan de bak.

The Dukes wil dit seizoen nieuwe stappen maken naar de top

Sport 655 keer gelezen

DEN BOSCH | Het rugby van The Dukes zit onmiskenbaar in de lift. Afgelopen seizoen toonde de Bossche formatie over het algemeen veel inzet, durf en bovenal veerkracht. De finale om de landstitel zat er ondanks alle potentie uiteindelijk net niet in. Gaat de droom komend seizoen wél in vervulling? Zaterdagmiddag om 16.00 uur wordt op het eigen sportpark aan de Limietlaan ‘afgetrapt’ tegen Hilversum.

Hij staat te popelen van ongeduld om op het hoogste nationaal niveau zijn rentree te maken. Bosschenaar Dirk van Lierop(23), een bijna twee meter lange mannetjesputter die doorgaans op de tweede rij te bewonderen is, is klaar voor de strijd. “In januari tegen Eemland ging het behoorlijk mis. Ik maakt een tackle, en boem: een ernstige schouderblessure was het gevolg, zonder in details te treden. Een half jaartje ben ik ermee zoet geweest”, grimlacht Van Lierop. “Die misère is gelukkig achter de rug, de focus is volledig gericht op de competitie. Goh, wat heb ik onwijs veel zin om op het veld mijn kunsten weer te vertonen. Ja, de tackle is toch min of meer mijn visitekaartje. Ik pak ‘ze’ het liefst stevig vast aan de onderbenen, als een pitbull. Mooi als je dan die hele massa ziet omvallen. Dat zijn genietmomentjes.” Van Lierop denkt dat The Dukes goede kans maakt kampioen te worden. “Anders dan vorig seizoen dienen we ons te realiseren dat een rugbywedstrijd óók een eerste helft heeft. Met andere woorden: het moet vanaf de eerste minuut volle bak zijn, niet dat de tweede helft telkens één grote inhaalrace is. Dat ons team bij elkaar is gebleven, is erg positief. Op enkele posities zijn we zelfs versterkt.”

Hollands avontuurtje
Een van de nieuwelingen is de Nieuw-Zeelander Dylan Robinson (24), een grote sluwe vos met veel spelinzicht die met name inzetbaar is op de nummer 8-positie. “Ik ben opgegroeid in Te Aroha op het Noordereiland. Al op m’n vijfde maakte ik bij plaatselijke club kennis met rugby; de sport is er dus met de paplepel ingegoten. Later maakte ik in mijn ‘hometown’ deel uit van een collegeteam. Rond 2018 begon het steeds serieuzer te worden”, vertelt Robinson. Bij de Cobras Rugby Club, eveneens in Te Aroha, kreeg hij de kans zichzelf te bewijzen. “De ene keer was ik center, de andere keer full-back. Via mijn oudere broer Ricco, die momenteel als coach door het leven gaat, kwam ik in contact met zijn vriend Blake Nightingale. Of ik bij zijn club The Bassets uit Sassenheim wilde komen spelen. Ik heb meteen volmondig ‘ja’ gezegd. Ik had wel trek in een Hollands avontuurtje. Dat ik nu naar een echte topclub ben verhuisd, is natuurlijk ronduit geweldig.”

Lekkere tackle
Rick Hartingsveld (23), afkomstig uit Middelburg en tegenwoordig woonachtig in Nijmegen, is een andere nieuwkomer. Type ruwe bolster, blanke pit. Inzetbaar op de posities van flanker en scrum-half. “Ik hou van hard werken, in principe ga ik voor elke bal. Van een lekkere tackle ben ik evenmin vies. Op een Canadees uitstapje van een half jaar bij het universiteitsteam van Waterloo Athlectics na heb ik altijd gerugbyd bij Oemoemenoe. Klinkt Tongaans, Fijiaans of Samoaans. Maar het is ‘gewoon’ Zeeuws voor ‘Wat moeten we nu?’ Oemoemenoe is helaas gedegradeerd uit de ereklasse. Ben vooral naar The Dukes gekomen om m’n spelniveau nog wat op te krikken”, aldus Hartingsveld.

Pijlsnelle winger
Last but not least: de derde aanwinst is ‘verloren zoon’ Norbecio Mambo (29). Op veertienjarige leeftijd migreerde hij van Chimoio (Mozambique) naar Empel om zich spoedig daarna te melden bij een jeugdteam van The Dukes. Drie jaar later maakte de pijlsnelle winger al z’n debuut voor de hoofdmacht. Na één jaar Warringah Rats (Sydney, Australië) en vijf seizoenen ‘t Gooi (Naarden) is Mambo terug van weggeweest. “Ik kom graag uit voor het Nederlands team, maar mijn prioriteit ligt beslist bij The Dukes”, onderstreept Mambo.

Uit de krant

Uit de krant