De coronapuzzel van Unio zorgde bij veel huishoudens voor een zonnestraaltje in de donkere pandemiedagen. Zo ook bij de familie Van der Veen. De puzzel krijgt nu een plekje in het Oeteldonksche Gemintemuseum.
De coronapuzzel van Unio zorgde bij veel huishoudens voor een zonnestraaltje in de donkere pandemiedagen. Zo ook bij de familie Van der Veen. De puzzel krijgt nu een plekje in het Oeteldonksche Gemintemuseum. Foto: GV Unio

Corona relikwie naar Oeteldonks Gemintemuseum

Verenigingen 359 keer gelezen

DEN BOSCH | Op zondagmiddag 22 mei overhandigt Gezelligheids Vereniging Unio uit Den Bosch onder begeleiding van eigen muziek haar coronapuzzel aan het Oeteldonksche Gemintemuseum. Daarmee sluit de carnavalsvereniging de coronaperiode op symbolische wijze af.

Ten tijde van de corona pandemie, was het voor een carnavalsvereniging onmogelijk om samen te zijn. Hetgeen de saamhorigheid behoorlijk belemmerde. Als Gezelligheidsvereniging was het voor Unio lastig maar niet onmogelijk om onderling de verbondenheid te blijven voelen. Binnen no time was er een puzzel gemaakt met daarop de clubbanier van de vereniging. De puzzel ging van gezin tot gezin, van lid tot lid. Van jong tot oud. Zelfs opa’s en oma’s kwamen meehelpen. 

Zonnestraaltje

Doel was om per gezin, gezamenlijk aan de keukentafel, deze puzzel te maken en foto’s hiervan te delen in de unio Whats-app groep. Tevens was het de bedoeling dat tijdens het rouleren van deze puzzel onder de leden, het lid dat de puzzel doorgaf, ook een leuke attentie verzorgde voor het opvolgende lid dat de puzzel ontving. Dit resulteerde van verzorgings- en bierpakketjes tot heuse huisvlijt in de vorm confettikanonnen. En gelukkig veel blijde gezichten op de onderling gedeelde foto’s en filmpjes. Het droeg enorm bij aan een zonnestraaltje in de donkere pandemiedagen.

Verbinding

Na de pandemie was dit voor Unio duidelijk een tastbaar bewijs van hetgeen een carnavalsvereniging (nog) kan doen tijdens een pandemie in een landelijke lockdown. Gelukkig deelde het Oeteldonksche Gemintemuseum deze gedachte. Bij de kennisgeving van dit corona relikwie aarzelde Rob van de Laar - initiatiefnemer/conservator Oeteldonks Gemintemuseum - geen moment en was maar wat blij om deze puzzel toe te kunnen voegen aan de zeer rijke Oeteldonkse collectie van genoemd museum. Omdat de Oeteldonksche Club dit evenzeer beschouwd als een heus corona relikwie van een Oeteldonksche vereniging, zal deze op deze dag vertegenwoordigd zijn door de Minister van Verenigingszaken Gerry Castelijns. Naast medewerking en assistentie richting de vereniging, stelt de Oeteldonksche Club hun vergaderlocatie beschikbaar voor een carnavalesk ontvangst en afsluiting. Zoals de puzzel tijdens de corona zorgdroeg voor onderlinge verbinding, zo zorgt deze nog steeds voor verbinding, getuigen de samenwerking met het museum, de Oeteldonsche Club en carnavalsvereniging G.V. Unio. En laat deze laatste gezelligheid nu hoog in het vaandel hebben staan.

Uit de krant