"Echt Bosch praoten kende nie lere”, aldus Nancy Gerrits (groene jurk). Op donderdag 29 september gaat de voorstelling 'Bier, bonje en botox' van De Bossche Komeedie in première in Theater De Speeldoos in Vught.
"Echt Bosch praoten kende nie lere”, aldus Nancy Gerrits (groene jurk). Op donderdag 29 september gaat de voorstelling 'Bier, bonje en botox' van De Bossche Komeedie in première in Theater De Speeldoos in Vught.

“Het Bossche dialect hoort bij de Bossche Komeedie”

Verenigingen 754 keer gelezen

DEN BOSCH | In 2012 werd De Bossche Komeedie opgericht. Een semiprofessioneel toneelgezelschap met zelfgeschreven producties verpakt in humor en gebracht in onvervalst plat en mals Bosch dialect. Met het blijspel ‘Bier, botox en bonje’ wordt het 10-jarige bestaan gevierd en het publiek getrakteerd op een bezoekje aan het Bossche buurtcafé De Vuurtoren waar een aantal vaste stamgasten het met elkaar aan de stok krijgt.

Schrijver/regisseur Ruud van de Laar en een groep ervaren toneelspelers stonden tien jaar geleden aan de wieg van De Bossche Komeedie. Doelstelling is onder andere om lokaal en regionaal Bossche amateurkunsten in stand te houden, te stimuleren en te bevorderen, net als het Bossche dialect. Naast speelervaring is laatstgenoemde sowieso een voorwaarde voor deelname en gelijk iets wat je hebt of niet. “Echt Bosch praoten kende nie leren”, lacht Nancy Gerrits, die al vanaf de oprichting is aangesloten: “Ik vind dat elk dialect zijn charme heeft. Het is in het algemeen ‘sunt’ dat er steeds minder dialect gesproken wordt. Het Bossche dialect hoort bij de Bossche Komeedie. Je kunt er lekker mals mee uitpakken. Dat is zeker een onmisbaar onderdeel van wat wij doen”. 

Daarmee doelt ze onder andere op de door Ruud van de Laar geschreven blijspelen waarmee de groep al vanaf de oprichting furore maken. Hoewel de spelersgroep in die tien jaar wel enige wisselingen van de wacht kende, heeft het ook een harde kern. “Ruud kent ons allemaal goed en weet waar onze kracht zit. Hij schrijft de stukken op de persoon, dus op elke individuele speler. Er zijn zeven bedrijven (hoofdstukken) die in elkaar overlopen. In april komen we doorgaans voor het eerst bij elkaar. Dan presenteert Ruud de verhaallijn en verdeelt hij de rollen. Vervolgens starten de tweeweekse repetities. Het is heel intensief, maar we hebben een ontzettend leuke groep en heel veel lol met elkaar”, doet Nancy uit de doeken. 

Hoewel Ruud als regisseur de lijnen uitzet, staat hij volgens Nancy open voor ideeën uit de groep. “Gedurende de repetities worden er nog wel een aanpassingen gemaakt aan de hand van suggesties. Soms gaan dingen tijdens de repetities per ongeluk anders en pakt dat zo goed uit dat het erin gehouden wordt”, weet Nancy. Links of rechts om. Centraal staat dat het publiek aan het handje wordt genomen en meegezogen in het spel. “De Bossche Komeedie is zo leuk omdat onze bezoekers zich altijd kunnen verplaatsen in het verhaal. In de karakters die we neerzetten herkent het publiek mensen uit hun naaste omgeving. Eigenlijk spelen we onze rollen niet. We zijn het écht”, bedenkt Nancy hardop.

De spelersgroep viert het 10-jarige jubileum aan het einde van het jaar. Het publiek hoeft zo lang niet te wachten. Donderdag 29 september is in theater De Speeldoos in Vught om 20.00 uur de première van ‘Bier, botox en bonje’. Een productie die zich afspeelt in het Bossche buurtcafé De Vuurtoren. Ook in deze is herkenbaarheid het toverwoord. Het draait om een alleenstaande uitbaatster die met het organiseren van allerlei activiteiten de tent draaiende probeert te houden. Daarmee probeert ze ook de stamgasten die er nog zijn aan zich te binden. Zoals de families Burg en Nabbe. Gezinnen die, hoewel zij door twee huwelijken nauw met elkaar verbonden zijn, het toch geregeld aan de stok hebben met elkaar. Ook hangend aan de bar slaat er de vlam in de pan. “Het is een Bosch café waarin doorlopend iets gebeurt”, meldt Nancy. Wát laat zich raden, maar kan vanaf de lancering eind september bekeken worden tijdens een aantal voorstellingen in Theater De Speeldoos en aansluitend een aantal in theater PERRON-3 in Rosmalen. De Bossche Komeedie is nog doende met de laatste puntjes op de i te zetten, maar “we hebben er ontzettend veel zin in”, aldus Nancy. Meer info en kaartverkoop: www.debosschekomeedie.nl.

Uit de krant