De avond werd ingevuld door 5 korpsen uit de regio.
De avond werd ingevuld door 5 korpsen uit de regio. Foto: Roy van Lamoen

Sfeervolle Nulandse Taptoe schittert met Brabantse korpsen

Verenigingen 332 keer gelezen

NULAND | Een avond vol gevarieerde muzikale pracht en praal, dat was wat Harmonie Union het publiek voorschotelde tijdens de 9e Nulandse Taptoe op zaterdag 16 september. In de ruim twee uur durende show maakte het publiek kennis met 5 korpsen en gaven 30 (oud)majorettes van Union een bijzonder optreden. 

Het weer leek de Taptoe even parten te spelen, maar de Nulandse kerk gooide haar deuren wagenwijd open waardoor het publiek de aankomst van de korpsen droog kon beleven. Met een kleine vertraging kon de Taptoe toen alsnog starten. De Nulandse muziekvereniging koos ervoor om deze editie van de Taptoe in te vullen met alleen Brabantse korpsen uit de regio. Voorzitter Wilfred van Erp: “De Nulandse Taptoe is zeker niet de grootste, maar wel een van de meest sfeervolle en intiemste. Het leek ons leuk om dit samen met korpsen uit de regio te beleven om zo ook te laten zien wat voor een divers muzikaal talent er in de regio schuilt.” Op een prachtig uitgelicht plein, met de kerk als decor, zat het publiek dicht op de optredende korpsen. Union, zelf geen show- en marchingband, liet haar eigen majorettes groots schitteren deze avond. Voor de gelegenheid had zich een groep van 30 (oud)majorettes gevormd om een eenmalig optreden te verzorgen. Onder deze groep ook 5 dames die 52 jaar geleden tot de eerste majorettes van Union behoorden. De maandenlange voorbereiding bleek niet voor niets, de dames wisten het publiek prima te vermaken met hun show met vuur- en lichtbatons.

De avond werd verder ingevuld door 5 korpsen uit de regio. JEX - het jongere broertje van show- en marchingband Exempel – warmde het publiek op en liet zien wat ze al in hun mars hebben aan show- en marchingvaardigheden. Later op de avond liet hun grotere broer Exempel The Band zien waarom het al jarenlang tot de top van de show- en marchingsbands behoort. De mannen van de firebrigade Pipes and Drums uit Gemert zijn met hun kilt, doedelzakken en drums een opvallende verschijning mét unieke sound. Wat begon als geintje is uitgegroeid tot een fanatiek en volwaardig korps. Niet voor niets traden deze zomer enkele van hen nog als gastmuzikant op bij de concertreeks van André Rieu. Showkorps O&V uit Nuenen bracht als kampioen van de 2e divisie tijdens het wereld muziek concours 2022 een energieke en uitnodigende show. De Vrijwillige Fanfare der Genie, geworteld in de rijke traditie van het Defensie onderdeel Regiment Genietroepen, liet het publiek tot slot kennismaken met eeuwenoude militaire tradities en prachtige muziek.

Een indrukwekkende uitvoering van het bekende en populaire Highland Cathedral door de pipeband uit Gemert en Union luidde de finale van de Taptoe in. Na het gezamenlijk Wilhelmus door alle korpsen klonk volgens traditie als afsluiting het taptoesignaal door trompettist Jeroen van Nistelrooij vanuit de galmgaten van de Nulandse kerktoren. Voorzitter Van Erp: “We hebben nu al weer zin in de volgende editie over 5 jaar, maar gaan eerst nagenieten van deze editie en ons voorbereiden op de afsluiting van ons jubileumjaar. Op 23 december vindt namelijk in samenwerking met met streektaalzangeres Lya de Haas en Nulander Willem Sommers een candlelight concert plaats in de Nulandse Kerk.”

De avond werd ingevuld door 5 korpsen uit de regio.
Harmonie Union uit Nuland pakte tijdens de Taptoe onder andere uit met een optreden van 30 (oud)majorettes.

Uit de krant