Foto van vliegenzwammen. Deze tref je vooral onder berkenbomen aan, maar ook wel onder sparren of dennen.
Foto van vliegenzwammen. Deze tref je vooral onder berkenbomen aan, maar ook wel onder sparren of dennen. Foto: Ben Meurs

IVN Natuurmomentje: Paddenstoelen spotten op de Pettelaar

Verenigingen 361 keer gelezen

DEN BOSCH | Ineens staan ze er, paddenstoelen in een kring, ook wel heksenkring genoemd. Vroeger dacht men dat heksen ’s nachts ronddansten in een kring en dat er een paddenstoel groeide op de plek waar ze hun voeten hadden neergezet. 

De naamgeving van de paddenstoel, zoals heksenboleet en duivelsei, had vaak te maken met tovenarij. Er zijn drie soorten paddenstoelen: opruimers (deze leven van dood materiaal zoals bladeren), samenlevers (deze leven met voornamelijk samen met boomwortels) en profiteurs ofwel parasieten. Deze leven ook samen met levende organismen, maar dat gaat ten koste van de gastheer. De meeste paddenstoelen groeien in de herfst, maar door de klimaatverandering waarbij in de herfst de bladeren langer aan de bomen blijven hangen en de winters milder worden, is de kans groot dat men ook in de winter nog paddenstoelen ziet staan. Op zondag 26 november van 09.30 tot 12.00 uur is er een winterwandeling op de Pettelaar. Wellicht kunnen de IVN-gidsen u dan nog een aantal paddenstoelen laten zien. Verzamelen bij de ingang van de Pettelaar aan de Oude Gestelseweg. Navigatieadres: Pettelaar 1, 5271 TR Sint-Michielsgestel.

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. Kijk voor maanvullende informatie op ivndenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant