Dirigent/componist Paul van Gulick en Bea Wolf van het JeroenBosch Koor: “Samen zingen geeft energie”.
Dirigent/componist Paul van Gulick en Bea Wolf van het JeroenBosch Koor: “Samen zingen geeft energie”. Foto:

JeroenBosch Koor: ‘We zijn amateurs maar niet amateuristisch’

Verenigingen 680 keer gelezen

DEN BOSCH | Het JeroenBosch Koor bestaat 55 jaar. Dit bijzondere jubileum werd onlangs gevierd met een uitverkocht concert in de Grote Kerk te Den Bosch. Het tekent de verbondenheid van het koor met de inwoners van de stad. De 80 leden van het koor hebben volop plannen voor de toekomst. Op 19 december geven ze om 20.00 uur een sfeervol kerstconcert in de Grote Kerk, met medewerking van sopraan Ien Bouwmans.

door Astrid Berkhout

Het JeroenBosch Koor staat onder de muzikale leiding van dirigent/componist Paul van Gulick, met Marlous Nypels als repetitor/pianiste. Elise Beckers is voorzitter van het koor (”Een voortreffelijk voorzitter!”, aldus het koor). De ouders van Bea Wolf waren medeoprichters van het koor, dat een afsplitsing is van het PTT Gemengd Koor Den Bosch. “Zelf ben ik al 53 jaar lid van het koor, maar het voelt als 55 jaar”, lacht Bea. “Als mijn zus en ik thuis kwamen uit school, lag de tafel vol met bladmuziek. Ik sloot me op mijn zestiende aan, mijn zus vijf jaar daarna. Ook andere familieleden waren lid van het koor, zeker in die beginperiode was het echt een familieaangelegenheid.” Dat veranderde echter al snel. Inmiddels telt het koor 80 leden. Aan nieuwe aanwas geen gebrek, iets wat ongetwijfeld te maken heeft met de gemoedelijke sfeer in het koor. “Het is een heel sociaal gebeuren. Iedere week komen we bij elkaar in sociaal cultureel centrum De Biechten om te repeteren en dan is het altijd gezellig. We hebben ook een lief en leed club die leden bijvoorbeeld een kaartje stuurt als er iets aan de hand is. Ondanks dat het gaat om een zeer gemêleerde groep mensen van uiteenlopende leeftijden en achtergronden, is de onderlinge betrokkenheid groot. Persoonlijk vind ik het samen zingen heerlijk, het geeft energie. Mijn vader zei altijd: zingende mensen zijn blije mensen. En zo is het ook.”

Muzikale ambities

“Het plezier in het zingen combineren we met een stuk ambitie”, benadrukt Paul. “Natuurlijk is het sociale aspect belangrijk, maar tegelijkertijd willen we gezamenlijk ook echt iets goeds neerzetten. In de repetities werken we dan ook vaak toe naar een concert, we vinden het leuk om twee tot drie keer per jaar naar buiten te treden met onze muziek. Ons repertoire bestaat uit een mix van traditionele en eigentijdse werken.” De door henzelf uitgeschreven Alphons Diepenbrock compositiewedstrijd, deelname aan Stadsopera JHEROnimus (“een hele happening”), de driesteden concerten (Den Bosch, Breda en Den Haag), het jubileumconcert t.g.v. het vijftigjarig bestaan (evenals het verkrijgen van een koninklijke onderscheiding): het zijn slechts enkele van de vele hoogtepunten in de rijke historie van het koor. Dieptepunten zijn er eigenlijk niet volgens het duo, zelfs niet de coronaperiode. “We hebben toen gewoon door gerepeteerd, zij het dan digitaal. Daardoor bleef het gevoel van verbondenheid.” 

Voelt als een vriendengroep

Paul is inmiddels al 35 jaar als dirigent verbonden aan het JeroenBosch Koor. “Het voelt voor mij als een vriendengroep. Het koor zit bovendien vol ambitie en is altijd in voor nieuwe dingen. De afgelopen jaren hebben we dan ook de nodige samenwerkingen gehad met andere koren, orkesten, dansgroepen, musici en vele anderen. Bij voorkeur combineren we dit met goede doelen. In 2024 willen we een concert organiseren waarvan de opbrengst bedoeld is voor Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India (www.welfarechildrenindia.org), die zich inzet voor de allerarmsten - specifiek gehandicapte kinderen - in Tamil Nadu, een deelstaat in Zuid-India. We roepen Bossche verenigingen die zich willen aansluiten bij het concert op om zich vooral bij ons te melden.” Het moge duidelijk zijn: Paul heeft nog meer dan genoeg ideeën. “Teveel voor een mensenleven, en het koor gaat daar vast weer in mee!”. 

Voor meer informatie en kaartjes voor het kerstconcert: www.jeroenboschkoor.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant