ANWB AutoMaatje ‘s-Hertogenbosch zoekt nog vrijwilligers/chauffeurs.
ANWB AutoMaatje ‘s-Hertogenbosch zoekt nog vrijwilligers/chauffeurs.

Eerste rit AutoMaatje ’s-Hertogenbosch

Verkeer en vervoer 646 keer gelezen

DEN BOSCH | Zaterdag 1 april om 10.35 uur zwaait wethouder Marianne van der Sloot op de markt voor het Stadhuis de startvlag voor de officiële eerste rit van AutoMaatje Den Bosch. ANWB AutoMaatje ‘s-Hertogenbosch is een vervoersservice vóór en dóór inwoners van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Minder mobiele inwoners (18+) en senioren van ’s-Hertogenbosch, Bokhoven en Engelen Rosmalen, Nuland en Vinkel kunnen hier gebruik van maken.

“We zijn blij dat de eerste rit zaterdag een feit is”, aldus Marijke Boesten, projectleider/coördinator a.i. van AutoMaatje Den Bosch: “En dat betekent dat er in ieder geval voldoende vrijwilligers zich hebben aangemeld om te zorgen dat de telefoon kan worden beantwoord en ritten gematcht. We hopen dat we snel nog meer vrijwillige chauffeurs mogen inschrijven om de verwachte vraag te kunnen beantwoorden”.

ANWB AutoMaatje is een vervoersservice die door de Stichting Seniorenbus ’s-Hertogenbosch wordt uitgevoerd. Vrijwilligers die zich melden worden na een uitgebreid intakegesprek ingeschreven bij deze Stichting. “Goed om te weten voor deelnemers is dat ook zij zich eerst moeten inschrijven voordat een rit kan worden geboekt”, aldus Marijke Boesten: “Een afspraak daarvoor kan telefonisch of via email worden gemaakt.” 

“We bezoeken de mensen thuis” vertelt Marijke: “Het gaat immers om minder mobiele inwoners, dus dat is wel zo prettig voor hen. En we leggen uit wat er allemaal mogelijk is met AutoMaatje. Denk aan een uitstapje naar vrienden of kennissen, op ziekenbezoek, zelf naar huisarts of fysio of bij een vroegere buurvrouw langs, of naar het theater of een museum, net waar behoefte aan is.” Belangrijke voorwaarde is dat er geen andere vervoersmogelijkheid is voor de minder mobiele deelnemer. Dat kan overdag, maar ook ’s avonds en in het weekend kan men gebruik maken van AutoMaatje. Niet alleen voor ritten in de hele gemeente ‘s-Hertogenbosch, maar ook daarbuiten naar andere plaatsen in Nederland. 

“Het is belangrijk dat een rit minimaal twee (werk)dagen van tevoren wordt aangevraagd en, indien mogelijk héél graag eerder”, zegt Marijke: “Zodat wij voldoende gelegenheid hebben om er een chauffeur voor te zoeken. Wij doen ons uiterste best, maar kunnen helaas geen ritten garanderen”. 

AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers minder-mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen daarvoor een kleine onkostenvergoeding van 0,35 eurocent per kilometer. Plus eventuele parkeerkosten. Het aantal kilometers wordt berekend vanaf het adres van de chauffeur. Uiteraard betaalt u ook de kilometers van de terugrit tot aan het adres van de chauffeur.  

Tot slot doet Marijke nog een beroep op haar plaatsgenoten om zich als vrijwilliger/chauffeur aan te melden: “Het mooie aan AutoMaatje is dat de vrijwilliger zich niet hoeft vast te leggen voor een bepaalde dag/tijd. We nemen altijd eerst contact op of de vrijwilliger de rit kan accepteren”. Aanmelden kan telefonisch op 073-3034626, via www.automaatjedenbosch.nl, of mailen naar info@automaatjedenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant