The Dukes verloren zaterdag in Haarlem met 31-19.
The Dukes verloren zaterdag in Haarlem met 31-19. Foto: Jessica van den Bosch

Nederlaag The Dukes in kampioenspoule

Overige sport 1.039 keer gelezen

DEN BOSCH | Omdat de eerste wedstrijd in Den Bosch door een flink pak sneeuw was afgelast, traden The Dukes zaterdag in Haarlem aan voor de eerste match in de kampioenspoule. Voor tegenstander RFC Haarlem was het al de tweede wedstrijd.

De eerste helft ging behoorlijk gelijk op. Door vier rake kicks van full-back Milan van Dongen was de achterstand bij rust ondanks twee Haarlemse tries beperkt tot 14-12. Zwakke schakel bij Dukes was de kicking game, de blessure van specialist Fred Dorrough wreekte zich. Goed geplaatste kicks kunnen in het rugby het verschil maken in zowel verdedigend als in aanvallend opzicht. Bij Haarlem zorgde fly-half Storm Carrol met zijn kicks meermaals dat de focus werd verlegd richting de Bossche tryline. Een aantal slecht verwerkte kicks zorgden voor onnodige druk op de verdediging van de Bosschenaren.

Voorsprong The Dukes
In de tweede helft nam het Bossche team van aanvoerder Vuga Tagicakibau een voorsprong. Na een snel uitgespeelde break kon hij de bal meegeven aan Oliva Sialou die de try tussen de pallen drukte. Dit leverde dankzij de door Milan van Dongen binnen getrapte conversie zeven punten op en een 14-19 tussenstand.

Rake penaltykicks
Daarna was het Haarlem dat orde op zaken stelde. Met twee tries in een paar minuten aangevuld met twee rake penaltykicks werd het gebrek aan creativiteit en stopkracht aan Bossche zijde pijnlijk blootgelegd.

Play-off ticket ver weg
Dankzij de overwinning deed Haarlem bijzonder goede zaken. Door de ploeg van coach Alex Chang met 31-19 te verslaan, is het gat tussen de Noord Hollandse club en de andere runner-ups in de competitie theoretisch al onoverbrugbaar geworden. Met maar liefst 11 punten achterstand op een play-off ticket, zullen de Dukes de komende wedstrijdvrije interlandperiode goed moeten benutten. Opnieuw een reeks van vijf overwinningen zal namelijk nodig zijn om zicht te houden op de play-offs.