The Dukes gingen zaterdag in eigen huis met 36-43 onderuit tegen 't Gooi.
The Dukes gingen zaterdag in eigen huis met 36-43 onderuit tegen 't Gooi. Foto: Jessica van den Bosch

Dubbel verlies voor The Dukes in eigen huis tegen ‘t Gooi

Overige sport 1.197 keer gelezen

DEN BOSCH | Vooraf wisten de rugbyers van The Dukes dat het een zware pot zou worden, thuis tegen ‘t Gooi. In de praktijk bleek dat de teams redelijk aan elkaar gewaagd waren. De Bossche equipe maakte alleen net iets te veel foutjes: 36-43. Los van de verliesbeurt was er nog veel slechter nieuws: captain Vuga Tagicakibau raakte aan het eind van de eerste helft ernstig geblesseerd. Een langdurige revalidatie lijkt onvermijdelijk.

“Lekker Dirk, lekker.” Na vijf maanden blessureleed maakte Dirk van Lierop afgelopen zaterdag zijn comeback. Dat ging gepaard met veel strijdlust, wat karakteristiek is aan de 23-jarige Bosschenaar die op meerdere posities inzetbaar is. “Meestal sta ik in het veld als tweede rijer, vandaag was ik flanker”, sprak Van Lierop kort na het duel: “Over het algemeen ging het goed. Ik heb onder andere diverse mooie tackles uitgevoerd. De support van het publiek heb ik zeker meegekregen. Ja, zoiets is ronduit fantastisch.”

Publiek grote winnaar

In de beginfase namen de bezoekers uit Naarden het initiatief. Dat resulteerde snel in de eerste try, voortgekomen uit een line-out, gevolgd door een driving maul. Toch liet het antwoord van The Dukes onder leiding van Alex Chang en Richard van den Broek niet lang op zich wachten. Oliva Sialau, later uitgeroepen tot ‘man of the match’, scheerde als een vlijmscherp mes dwars door de vijandelijke defensie. Gyan van den Bogert rukte vervaarlijk op over de rechterflank, maar verzuimde The Dukes op voorsprong te zetten. Na de tweede try van ‘t Gooi wist Eli Leber, een andere Hedelnaar, fraai tegen te scoren. Een schitterende try van Tagicakibau, die aansluitend zijn derde conversie verzilverde, leverde alsnog de gewenste voorsprong op. Het spel golfde voortdurend op en neer, met het publiek als grote winnaar.

Kippenvel

Twee minuten voor rust, bij een stand van 21-21, was er ineens sprake van rampspoed. Het onderbeen van uitblinker Tagicakibau raakte bij een actie volledig bekneld. Meteen was duidelijk dat het bittere ernst was. “Waarschijnlijk een dubbele breuk”, constateerde fysiotherapeut Maikel Weijers die accuraat handelde door direct te kiezen voor stabilisatie. Het wachten was op een ambulance. Onder luid applaus van zowel de thuis- als uitsupporters verliet de oorspronkelijk uit Fiji afkomstige krachtpatser - geïnjecteerd met een hallucinerende dosis pijnstillers - eervol het complex aan de Limietlaan, richting het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De trieste aftocht bezorgde menigeen kippenvel. Scheidsrechter Edwin van der Spek besloot de eerste helft vroegtijdig te beëindigen.

Kanonnen

In het tweede bedrijf beet The Dukes aanvankelijk nog goed van zich af. Het mondde uit in een vierde try. Opnieuw was Leber de gevierde man. “Het gebeurt niet vaak dat ik als prop twee keer scoor. Tegelijkertijd merk ik dat ik nog steeds vorderingen maak. Vorig jaar heb ik zes maanden voor het Zweedse Enköping gerugbyd; het fysieke spel van de ‘Vikingen’ heeft me gesterkt.”

In de daarop volgende fase slaagde ‘t Gooi erin afstand te nemen, onder meer dankzij de kanonnen Te Campbell en Vikas Meijer. Op het scorebord verscheen een tussenstand van 26-40. In de slotfase kwam de thuisploeg nog tweemaal tot score. Stan Hobbelen liet even zien hoe hard hij kan rennen: “Mijn eerste try van dit seizoen. Da’s mooi, maar de teamnederlaag en vooral de blessure van Vuga overheersen op dit moment voor mijn gevoel.” Andrea Cerino maakte de laatste try van de wedstrijd. Het uitvallen van de aanvoerder was eveneens van invloed op de effectiviteit van de zogeheten kicking duties. Opmerkelijk was namelijk dat in de tweede helft de Bossche conversies telkens de juiste richting misten.

Komend weekend is een vrije ronde. Daarna moet The Dukes zeven weken achtereen aan de bak. Op zaterdag 25 maart staat de uitwedstrijd tegen titelkandidaat Eemland op het programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant