The Dukes is de competitie gestart met een overwinning op bezoek bij DIOK.
The Dukes is de competitie gestart met een overwinning op bezoek bij DIOK. Foto: Jessica van den Bosch

Prima seizoensstart voor The Dukes op bezoek bij DIOK

Overige sport 463 keer gelezen

DEN BOSCH | De eerste klap is vaak een daalder waard. De rugbyers van The Dukes hebben afgelopen zaterdag in Leiden tijdens de seizoensouverture goede zaken gedaan. Op papier was de equipe onder leiding van Marshall Milroy favoriet tegen DIOK, iets wat natuurlijk altijd in de praktijk bewezen dient te worden. Met name een degelijke tweede helft zorgde ervoor dat de punten mee teruggingen naar Den Bosch: 8-20.

Het eerste deel van het duel stond in het teken van wederzijdse verkenningen, in combinatie met het uitdelen van wat speldenprikken. Toch viel niet te ontkennen dat The Dukes gelijk al meer balbezit had. Na dik tien minuten bracht Jenson van Rooij de bezoekers op voorsprong door z’n voeten te laten spreken. De toegewezen penalty kick bleek niet al te moeilijk voor de getalenteerde rugbyer die regelmatig geroemd wordt vanwege zijn bovengemiddelde traptechniek. Niet lang daarna verscheen de eerste try op het scorebord. Verrassend genoeg was het de thuisploeg die scoorde. Dat kwam omdat de bezoekers even niet bij de les waren. Het herstel volgde snel. Milan van Dongen, die eveneens bekend staat als iemand die zijn kicking duties uiterst serieus neemt, ramde de bal naar voren. Van Rooij slaagde erin de bal door te tikken naar tweede center Teun Admiraal, de invaller voor de geblesseerde Gyan van den Bogert. Admiraal was er vervolgens als de kippen bij om af te drukken: 5-8. Een door DIOK benutte penalty kick bracht beide partijen vóór rust alsnog op gelijke hoogte.

In de tweede helft stelde The Dukes -met tijdelijk een mannetje méér- vrijwel onmiddellijk orde op zaken. De oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland afkomstige Dylan Robinson kreeg het ineens op z’n heupen. Met een fraaie individuele break omzeilde de number eight een stuk of drie tackles, waarna hij linea recta naar de trylijn marcheerde. Van Rooij benutte de conversie. Een kleine twintig minuten later viel de derde Bossche try. Lars Linnenbank mocht hem achter z’n naam zetten. “Na een line-out op de 5-meterlijn van DIOK zagen we kans om een maul op te zetten. Vanuit die situatie scoorde ik. Lang geleden dat ik voor een vijfpunter heb gezorgd. Dat we gewonnen hebben is uiteraard vele malen belangrijker”, sprak Linnenbank na afloop. De hooker, die terugkomt van een achillespeesblessure, was nog niet in staat een hele wedstrijd te spelen. “Ik heb ongeveer een half uurtje meegedaan, godzijdank geen pijn gevoeld.”

In de resterende achttien minuten gebeurde er niet veel meer. “Aan onze zijde een bewuste keuze. Het veilig stellen van de overwinning had -evenals het voorkomen van blessures- in de slotfase de prioriteit. We hadden misschien met alle geweld kunnen proberen om nog méér tries te maken, eventueel gepaard met een bonuspunt. Maar dan neem je een risico, iets waaraan we totaal geen behoefte hadden”, lichtte captain Dirk van Lierop toe.
Huub van Boerdonk beleefde in Leiden een afwisselende middag vanwege zijn dubbelrol. Van Boerdonk: “Ik begon als wing. Behoorlijk wat meters gemaakt, daar hou ik wel van! Op een gegeven moment maakte ik nog bijna een try. In de tweede helft heb ik als center een lekker potje lopen beuken. Ik vind het moeilijk om te zeggen naar welke positie mijn voorkeur uitgaat.”

Voor de pas 18-jarige Thijmen Arts was het ook genieten geblazen. “Twee weken geleden tijdens het Bosch Rugby Weekend heb ik voor het eerst meegedaan met het eerste, maar vandaag heb ik mijn officiële debuut gemaakt in de ereklasse. Nee, ik heb geen plankenkoorts gevoeld. Als scrum-half heb ik voor mezelf het maximale eruit proberen te halen. Dit riekt naar méér!”

Komende zaterdag tijdens de tweede competitieronde ontvangt The Dukes op het eigen sportpark aan de Limietlaan provinciegenoot Breda. De aanvang is (bij wijze van uitzondering) om 18.30 uur.

Uit de krant

Meest gelezen

Het laatste nieuws

Uit de krant

Meeste reacties