Johan Liebenberg drukt namens The Dukes de eerste try over de lijn in de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen regerend landskampioen RC Eemland uit Amersfoort.
Johan Liebenberg drukt namens The Dukes de eerste try over de lijn in de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen regerend landskampioen RC Eemland uit Amersfoort. Foto: Jessica van den Bosch

The Dukes verliest van regerend landskampioen RC Eemland

Overige sport 700 keer gelezen

DEN BOSCH | Zaterdag namen de rugbyers van The Dukes het thuis aan de Limietlaan op tegen de heersend landskampioen RC Eemland uit Amersfoort. Voor beide teams een belangrijke wedstrijd in de kwalificatieronde voor de kampioenspoule met de Amersfoorters op plek twee en The Dukes op plek vijf. The Dukes moeten in de vier resterende wedstrijden nog drie overwinningen halen. Winst op de landskampioen zou een prima start zijn voor een serie overwinningen.

Gezien het belang van de wedstrijd hadden de Bosschenaren hun supporters opgetrommeld. Maar ook uit Amersfoort en omstreken waren aardig wat supporters naar Den Bosch afgereisd. Het was dus weliswaar fris, het waaide flink en het was regenachtig, maar toch waren er veel toeschouwers afgekomen op deze wedstrijd.

The Dukes startten met een kick off ver in het achterveld van Eemland. Dat zou grote delen van de eerste helft de strategie van de Bosschenaren blijven: diepe kicks waar de snelle voorwaartsen achteraan stormden. Direct kregen The Dukes hierdoor de kans een voorsprong te nemen, maar de penalty vanaf zo’n dertig meter waaide net naast de palen.

In de 10e minuut was het de beurt aan Eemland om terrein te veroveren na een prachtige kick in de open ruimte. Uit de daarop volgende line out formeerde de Amerfoorters hun sterkste wapen: een maul waarmee de baldragende speler door zijn medespelers naar de score wordt gedrukt. Natuurlijk werd de baldrager fel aangevallen. Maar toch slaagde Shane Flikken er met hulp van zijn collega voorwaartsen in de try te drukken: 0 -7, want de conversie voor de twee extra punten werd door Mika Zetzema niet gemist. Hierna volgde een mooie lange aanval van The Dukes over de hele breedte van het veld. Die kon alleen onderbroken worden door een overtreding. Geel voor een van de bezoekers en uit de daarop volgende line out scoorde Johan Liebenberg een try voor de thuisclub: 5- 7.

Opvallend was dat The Dukes geen voordeel konden halen uit de tien minuten waarop ze met een speler meer op het veld stonden. Er werd door beide teams flink getackled, maar geleidelijk werden The Dukes vastgezet op de eigen helft. Dit leidde tot balverlies te dicht bij de eigen try-lijn. Na een scrum voor de palen slalomde de uitblinkende Pieter Coenraad door drie tackles en ronde dit af met een try. Zetzema schroot de conversie makkelijk raak. Uit de kick off volgde direct een prachtige aanval van The Dukes. Helaas verloor William Edwards kort voor hij de score kon drukken het ovaal. Dus bleef de ruststand 5-14 na een eerste helft met goed rugby van beide teams.

De tweede helft gingen The Dukes fel van start met de van blessures teruggekeerde Olivia Salau en Henk Hoos in de opstelling. Snel dwongen ze een penalty af die helaas werd gemist. Totaal onverwacht mocht daarna full back Logan Murphy zestig meter door de volledige Dukes verdediging lopen om vervolgens Bam Fadahunsi de try te gunnen. Nu was er ineens sprake van een forse achterstand voor de thuisclub. Dat werd nog erger doordat Eemland opnieuw uit een maul scoorde: 5-24.

Dukes coach Marshall Millroy ging nu all-in en bracht met Lalovi ‘Fie’ Tafua en Bart Mommers twee zwaargewichten in de strijd. Dit resulteerde in twee try’s voor de Bosschenaren door Olivia Salau en Bart Mommers na een werkelijk prachtige kick van Phoenix Hunapo. Maar ook de Eemlanders scoorden twee try’s en daarmee was de eindstand van 17-38 bereikt. Als je het scorebord bekijkt een dikke nederlaag, maar gezien het spel en de vier teruggekeerde geblesseerden zijn The Dukes zeker nog niet kansloos voor de kampioenspoule. 

Zaterdagmiddag spelen The Dukes een uitwedstrijd tegen RC Rotterdam. Aanvang om 15.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant