Eli Leber in actie in de thuiswedstrijd van The Dukes tegen de Rotterdamse Studenten.
Eli Leber in actie in de thuiswedstrijd van The Dukes tegen de Rotterdamse Studenten. Foto: Peter Janssen

The Dukes komt pas na rust op stoom tegen Rotterdamse Studenten

Overige sport 515 keer gelezen

Een belabberde eerste helft, een energieke tweede helft. Dat was in een notendop het verhaal van The Dukes, dat op carnavalszaterdag in de derde ronde van de Trophy Poule de Rotterdamse Studenten uiteindelijk met 41-7 versloeg. De ruime zege leverde en passant een bonuspunt op.

Het complex aan de Limietlaan was voor deze gelegenheid in Oeteldonkse sferen gehuld; het rood-wit-geel was bij praktisch iedere toeschouwer waarneembaar. Dat het duel om 13.11 uur losging, onderstreepte de voelbare connectie met Oeteldonk. Desalniettemin waren de spelers van The Dukes professioneel genoeg om zo fit (en nuchter) mogelijk aan de wedstrijd te beginnen.

Onder bijna lenteachtige omstandigheden zochten de manschappen van Marshall Milroy lange tijd tevergeefs naar een opening. Deels was dat een verdienste van de Rotterdammers die hun verdediging aardig op orde leken te hebben. De underdog kroop bovendien -met de scrum en line-out als voornaamste wapens- een paar keer brutaal uit de schulp. Deels ontbrak creativiteit, vechtlust en agressie bij de thuisploeg, die het ditmaal onder andere moest zien te rooien zonder Oliva Sialau en Lars Linnenbank. Beiden bivakkeerden zo’n vierduizend kilometer verderop in Tbilisi, waar ze met Oranje strijdend ten onder gingen tegen het sterke Georgië. Hoe het ook zij, in de brilstand kwam voorlopig geen verandering.

Pas na een klein half uur wist prop Junior Fausia eindelijk de score open te breken. Zijn try, gevolgd door een rake conversie van William Edwards, bracht een zucht van opluchting teweeg in het Bossche kamp. De (magere) 7-0 tussenstand was tevens de ruststand.

In het begin van de tweede helft kreeg The Dukes tot tweemaal toe de kans de voorsprong te vergroten. Beide pogingen liepen op niets uit. Opmerkelijk genoeg viel niet lang daarna een geconverteerde try aan de andere kant, waardoor de stand weer gelijk was. De status quo was echter van korte duur. Even later was Thijmen Arts er namelijk als de kippen bij om een penalty te verzilveren. Een prachtige combinatie tussen Chris O’Farrell en Mees Voets bracht vervolgens de bal bij de op hol geslagen Milan van Dongen, die voor de tweede Bossche try van de middag zorgde.

Vanaf dat moment was het hek van de dam. In het laatste kwartier scoorde The Dukes liefst viermaal. Het Eindhovense talent Thijmen Arts schreef nummer drie op z’n naam. “Er ontstond ineens een overtalsituatie op rechts. Ik stond redelijk vrij, maar enkele teamgenoten verkeerden eerlijk gezegd in een nóg betere positie. In plaats van de bal af te geven, ging ik puur instinctief voor eigen succes. Achteraf gezien een leerpunt, het teambelang staat immers voorop”, lichtte Arts na afloop toe. Het was eveneens Arts die de conversie tussen de palen kickte. “De kicking duties heb ik vroeger ontwikkeld op het voetbalveld. In m’n jeugd ben ik een aantal jaren actief geweest bij VV Bavel, vandaar.”

Stan Hobbelen maakte de vierde en Max Leber de vijfde try. In de slotfase completeerde Hobbelen, samen met Dylan Robinson en Joey Eikemans uitblinker bij The Dukes, het half dozijn. “De dubbele try geldt voor mij persoonlijk als een primeur in het shirt van Dukes-1. De laatste was ronduit een beauty. Een driving maul die was opgezet door onze voorwaartsen ging eraan vooraf. Of er nog hattrick had ingezeten? Nou, niet overdrijven, joh!” Opvallend was ook de rentree van Wisse van der Heijden. “In het kader van mijn stage ben ik een half jaar in Amerika geweest. En natuurlijk heb ik er ook m’n favoriete sport beoefend. Ik heb gespeeld in de American Rugby Premiership. Een ervaring die me eeuwig bij zal blijven”, aldus Van der Heijden.

Het volgende treffen van The Dukes is op zaterdag 24 februari, thuis tegen Oisterwijk Oysters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant