Wethouder Marianne van der Sloot onthulde gisteravond de gerestaureerde wapensteen van het Kruithuis.
Wethouder Marianne van der Sloot onthulde gisteravond de gerestaureerde wapensteen van het Kruithuis. Foto: Ellie de Vries

Gerestaureerde wapensteen Kruithuis in Den Bosch onthuld

Historie 423 keer gelezen

DEN BOSCH | Wethouder Marianne van der Sloot onthulde gisteravond de gerestaureerde wapensteen van het Kruithuis. Voor het oog van ruim 150 vrijwilligers, het bestuur en bij het Kruithuis betrokken ambtenaren trok zij met een ferme ruk de Bossche gemeentevlag weg waardoor de vergulde leeuw tevoorschijn kwam.

In het kader van het 50-jarig bestaan van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch gaf de vereniging de restauratie cadeau aan de stad en haar burgers. De wethouder werd per boot vanaf Bolwerk Sint-Jan naar het Kruithuis gebracht, vanzelfsprekend door een schipper van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Daar werd zij opgewacht door het Binnendiezekoor, het bestuur en ruim 150 vrijwilligers van de Kring. 

Voor de Kring is de onthulling van de wapensteen naast een feestelijke omlijsting van het 50-jarig bestaan van de vereniging ook een mooie mijlpaal in het restauratieproces van het oude Kruithuis naar Museum Kruithuis. Begin volgend jaar wordt het Kruithuis opgeleverd en als alles volgens planning verloopt, opent Museum Kruithuis in april 2024 haar deuren voor publiek. 

De wapensteen werd gerestaureerd in de originele Brabantse kleurstelling. Stadsarchitect Ronald Glaudemans van afdeling Erfgoed heeft de heraldische kleuren onderzocht en vastgesteld. Femke Rinkel was verantwoordelijk voor de restauratie. Na de officiële onthulling werden de wethouder, vrijwilligers en andere aanwezigen getrakteerd op een gezellige borrel bij Bolwerk Sint-Jan. Fotograaf: Ellie de Vries

Uit de krant