De Graafse Akker in Den Bosch is een buurtakker van 11.000 m2 en wordt gebruikt als één groot groen en sociaal openlucht buurthuis. Kom gewoon eens langs en doe ook mee!
De Graafse Akker in Den Bosch is een buurtakker van 11.000 m2 en wordt gebruikt als één groot groen en sociaal openlucht buurthuis. Kom gewoon eens langs en doe ook mee!

Nog 65.000 euro te gaan voor aankoop van De Graafse Akker

Human Interest 824 keer gelezen

DEN BOSCH | De afgelopen maanden waren voor De Graafse Akker en stichting Transfarmers (waar de akker onder valt) heel bijzonder. Via crowdfunding hebben ze 100.000 euro opgehaald. Daarnaast heeft het VSB-fonds 35.000 euro toegezegd en staat er nog een aanvraag bij een ander fonds open. Al met al komt het einddoel om de grond aan te kopen steeds meer in zicht. Nog 65.000 euro te gaan. De eindsprint is ingezet! 

Uiterlijk 1 juli 2022 moet het geld beschikbaar zijn. Omdat de laatste loodjes het zwaarst wegen werd dit voorjaar een beroep gedaan op betrokken buurtbewoners om nog één keer mee te denken. Stichting Transfarmers beheert al bijna 10 jaar De Graafse Akker. Voorheen pachtte zij dat voor een symbolisch bedrag van voormalig eigenaar AM vastgoed. Nu heeft de stichting de kans gekregen om de grond aan te kopen. Niet alleen voor zichzelf, maar voor de hele buurt. Door eigenaar te worden garanderen zij de toekomst van het terrein en daarmee de sociale waarde voor de stad.

Eindsprint

Dat de stichting de akker wil aankopen en daarmee ‘het groen veilig wil stellen voor Den Bosch Oost’ is inmiddels duidelijk. Dat er al een enorm bedrag is opgehaald staat ook vast. “Maar juist die laatste 65.000 euro is nog zo ontzettend belangrijk”, benadrukt Sophie Gruijters. “We willen graag de hele akker kopen. Niet slechts een deel, want dan bestaat er altijd de kans dat op het deel dat we niet kopen een andere bestemming krijgt.”

Ideeën

‘Hoe kan het enorme draagvlak dat De Graafse Akker in buurt, wijk en stad heeft omgezet kan worden in financiële steun? En wie kan ons daarbij helpen?’, dit waren de vragen die voorgelegd werden aan buurtbewoners. Daar kwamen een aantal mooie ideeën uit naar voren. Van het organiseren van een benefietdiner op de akker, het benaderen van waterschappen en bedrijven uit de buurt, tot het omtoveren van de akker tot een trouwlocatie (alleen overdag). Maar ook de gemeente zou een rol kunnen spelen. Vanuit die rol was alvast wijkmanager Paul Hilgers ook aanwezig. Alle ideeën zijn verzameld, gebundeld en worden verder uitgewerkt. Grote kans dat je binnenkort in je eigen omgeving hier meer over hoort!

Gouden tip

Mocht jij ook nog een gouden tip hebben voor het vergaren van de laatste 65.000 euro neem dan gerust contact op met stichting transfarmers via info@transfamers.nl. Zij kunnen je in contact brengen met de betreffende werkgroep. Heb je al (of nog niet) gedoneerd, maar zou je nog iets willen/kunnen missen? Alle giften zijn uiteraard nog steeds van harte welkom! Meer informatie vind je op www.degraafseakker.nl. Daar is ook een formulier te vinden voor een eenmalige donatie. Of je kunt voor je gift gebruik maken van het rekeningnummer:NL44 TRIO 01985 443 75 ten name van Stichting Transfarmers. Voor meer informatie kun je ook mailen naar sophie@transfarmers.nl.

Over De Graafse Akker

De Graafse Akker is een buurtakker van 11.000 m2 en wordt gebruikt als één groot groen en sociaal openlucht buurthuis. Stadslandbouwinitiatief De Graafse Akker in Den Bosch is in 2013 van start gegaan en wil laten zien dat dat kan. Het terrein ligt tussen de Van Broeckhovenlaan en de Graafseweg in ‘s-Hertogenbosch Oost. Door de jaren heen is De Graafse Akker uitgegroeid tot een grote gezamenlijke buurtmoestuin en sociale achtertuin van heel de stad en die ook ver buiten Den Bosch bekend is. Kom gewoon eens langs en doe mee!

Uit de krant