Het gerecht heeft Bosschenaar Pieter Mol (foto) zelf ontwikkeld toen hij als 21-jarige kok van een Italiaans restaurant aan het experimenteren was:
Het gerecht heeft Bosschenaar Pieter Mol (foto) zelf ontwikkeld toen hij als 21-jarige kok van een Italiaans restaurant aan het experimenteren was: "Waar ik daarna ook heb gewerkt, overal wordt hier om gevraagd". Foto:

Maal & verhaal: Uncle Pete maakt ‘Soulfood met ballen’

Human Interest 833 keer gelezen

DEN BOSCH | Welk verhaal hoort er bij het favoriete recept van onze lezers? De redactie komt op bezoek om het gerecht te proeven en om verslag te doen. Uitgangspunt: een gerecht met een enthousiast verhaal, moet wel lekker zijn!

door Peer van den Bouwhuijsen

Wat een verrassing! Een cateringbedrijf op de derde etage van een grote flat in Den Bosch West. Vanavond ben ik te gast bij kookfreak Pieter Mol (55), die zijn professionele keuken twee maanden geleden verhuisde van de Morgen naar de Kruiskamp. De knusse bartafel is gedekt, er staan kleine voorafjes en een fles rode wijn te lonken en een ontspannen blues muziekje staat aan. In zijn appartement heeft hij de oorspronkelijke keuken vergroot en een slaapkamer omgebouwd tot een productiekeuken. Alles straalt hier passie voor eten uit. Geregeld doet Mol zijn inkopen op de markt. “Ter plekke dingen uitzoeken en dan samenvoegen, mooier kan je het niet hebben!”

Soulfood

Pieter Mol is eerder eigenaar geweest van verschillende restaurants in Den Bosch (waar onder Cantina San Juan) en in Uden. Sinds 2013 werkt hij zelfstandig als cateraar en maakt hij mediterrane, Aziatische, Surinaamse en Mexicaanse gerechten, die mensen kunnen afhalen. Het begon in de omgebouwde garage op de Morgen als Cocina del Mañana en is nu voortgezet als Uncle Pete’s Soulfood. ‘Eten met body’ zo omschrijft hij zijn kookstijl. “Geen optische culinaire kunstwerkjes, maar eten met rijke smaken en goede combinaties.” Dat een groot gedeelte van zijn klanten ondanks de verhuizing blijft bestellen, is een teken dat zijn gerechten in de smaak vallen. Zijn paella is één van de terugkerende succesnummers.

Pasta from Hell

Het begint inmiddels erg smakelijk te ruiken in huize Mol. “Houd je van pittig?”, vraagt de heer des huizes. Pieter Mol heeft gekozen voor een pastarecept dat in hoofdzaak uit vier ingrediënten bestaat: spaghettini, varkenshaaspuntjes, knoflook en verse cayenne peper. “Want lekker Italiaans eten, is zo basic als mogelijk.”
Het gerecht heeft hij zelf ontwikkeld toen hij als 21-jarige kok van een Italiaans restaurant aan het experimenteren was. “Een beetje pielen in de keuken met ingrediënten, zo is het ontstaan.” Mol noemde het gerecht eigenlijk Pasta from Hell, maar het gerecht kwam in de Italiaanse vertaling op de kaart als Pasta del Infierno. “Waar ik daarna ook heb gewerkt, overal wordt hier om gevraagd. Het mooie is dat je met weinig ingrediënten een dijk van een gerecht neerzet. Het zit ‘m in de eenvoud. Deze pasta zegt precies wat mijn kookstijl is: Soulfood met ballen.”

Recept Pasta del Infierno

Smoor de gehakte knoflook en pepers in olijfolie, voeg daarna het vlees toe en maak op smaak met peper & zout. Dan een scheutje room en een beetje kookvocht van de pasta erbij, beetje inkoken tot een lichtgebonden saus. Afmaken met een beetje bouillonpoeder, pasta en gehakte peterselie erbij. Roeren en klaar. Suggestie voor een bijgerecht: een tomatensalade met balsamico azijn. Buon appetito!

Ingrediënten

Voor 2 personen: - 200 gram varkenshaas (of kipfilet) fijngesneden - 10 tenen knoflook – 1 à 2 cayennepepers - 200 gram Spaghettini - scheutje kookroom - verse platte peterselie - peper, zout, vleesbouillonpoeder. Let op: de cayennepeper is iets scherper dan Spaanse peper.

Oproep

Ben je ook een enthousiaste thuiskok? En heb je een recept met een ‘verhaal’? Denk aan een familierecept wat al generaties meegaat. Of vanuit een vakantiebeleving, eigen ontdekking combi/smaken, speciale gelegenheid, groot succesnummer. Geef je dan op voor de rubriek Maal & Verhaal. Mail naar peervdbouwhuijsen@peerpublicaties.nl.

Bosschenaar Pieter Mol is eigenaar van Uncle Pete’s Soulfood.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant