Gijs Nijholt uit Den Bosch en zijn kinderen Jet en Tommy rapen met regelmaat zwerfvuil in hun wijk.
Gijs Nijholt uit Den Bosch en zijn kinderen Jet en Tommy rapen met regelmaat zwerfvuil in hun wijk.

Gijs Nijholt uit Den Bosch zet zich in voor HelemaalGroen

Human Interest 576 keer gelezen

DEN BOSCH | Gijs Nijholt (43) woont met veel plezier in Den Bosch en werkt bij watermanagement consultancy & IT bedrijf Neleman-Schuurmans in Utrecht. Met een volle baan en een jong gezin is zijn leven goed gevuld. Toch is hij met zijn kinderen Tommy (7) en Jet (5) begonnen met het af en toe rapen van zwerfvuil in hun straat. Inmiddels lopen ze door de hele wijk. 

Het schoonmaken van hun leefomgeving doet hen goed. Ze gaan de app HelemaalGroen gebruiken om hun gelopen route te registreren. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Gijs is nauw betrokken bij deze app, want hij heeft als IT-er het dashboard/de kaart app.helemaalgroen.nl ontwikkeld. 

Vier jaar geleden is dit burgerinitiatief gestart in Geesteren (Achterhoek) met zeven actievelingen. Intussen is HelemaalGroen uitgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie met ruim 13.000 deelnemers door het hele land. Vrijwilligers die zich zonder enige verplichting inzetten voor een schone omgeving en die zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak ze in actie komen. Bij de start van een zwerfvuilactie activeer je de app, waarna de afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar wordt op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen, waardoor de kaart van Nederland steeds groener wordt. Het is prettig je eigen route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.

Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Iedereen kan meedoen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Doordat je zelf de route bepaalt verveelt het nooit. De bakermat van de app HelemaalGroen ligt dus deels in ‘s-Hertogenbosch en daar is Gijs, helemaal terecht, best wel trots op! In de gemeente ‘s-Hertogenbosch is dit jaar al 654 kilometer geregistreerd schoongemaakt. Er zijn nu 79 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe jij ook mee? Ga naar www.helemaalgroen.nl.

Uit de krant