Simon Kumeling in Huis73: "Ik zou mijn vrijwilligerswerk dan ook voor geen geld van de wereld willen missen".
Simon Kumeling in Huis73: "Ik zou mijn vrijwilligerswerk dan ook voor geen geld van de wereld willen missen". Foto: Henk van Esch

“Ik hou ervan om andere mensen te helpen”

Human Interest 679 keer gelezen

DEN BOSCH | Op donderdag 7 december is het ‘Nationale Vrijwilligersdag’; de dag om alle vrijwilligers eens goed in het zonnetje te zetten! Vrijwilligers zoals de 27-jarige Simon Kumeling uit Den Bosch, die zich al vele jaren geheel belangeloos inzet voor lokale organisaties zoals De Blauwe Engelen, Huis73 en vele anderen.

Simon Kumeling is inmiddels een bekend gezicht in Den Bosch. Als vrijwilliger bij De Blauwe Engelen helpt hij toeristen op weg tijdens hun bezoek aan de stad en daarnaast is hij al vele jaren betrokken bij een groot aantal evenementen in de lokale kunst- en cultuursector. Van Theaterfestival Boulevard, Jazz in Duketown, Skeer Festival, de Popronde, tot allerlei activiteiten bij Huis73 aan toe. “Dat is ooit begonnen met het uitdelen van flyers en dergelijke. Maar inmiddels help ik organisaties met allerlei vraagstukken op het gebied van toegankelijkheid. Of het festivalterrein wel rolstoelvriendelijk is bijvoorbeeld en of er ook is gedacht aan een prikkelarme ruimte, dat soort zaken”, vertelt Simon, die zelf PDDNOS - een vorm van autisme - en een lichte verstandelijke beperking heeft. 

Zijn belangeloze inzet voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking heeft hem dit jaar zelfs een nominatie voor de Toegankelijkheidsprijs 2023 opgeleverd. Deze prijs reikt de gemeente ‘s-Hertogenbosch ieder jaar uit aan mensen of organisaties die zich buitengewoon inzetten voor een toegankelijke gemeente. “Ik heb uiteindelijk niet gewonnen, maar ik ben wel supertrots op de nominatie. Het bewijst dat ik ondanks mijn beperking mijn steentje bijdraag aan de samenleving. Dat wil ik ook alle andere mensen met een beperking meegeven. Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden. Dat is dan ook mijn levensmotto. Weinig mensen hadden verwacht dat ik een mbo 2-opleiding met succes zou kunnen afronden, maar dat heb ik wel mooi gedaan.”

Simon heeft inmiddels zijn handen vol aan al het vrijwilligerswerk dat hij naast zijn horecawerk in de dagbesteding van Kloosterhotel De Soete Moeder in Den Bosch doet. “Soms moet ik wel even op de rem trappen”, geeft hij eerlijk toe: “Maar ik krijg er tegelijkertijd ook enorm veel voor terug. Vooral het contact met mensen doet mij goed. Ik hou ervan om andere mensen te helpen. Ik zou mijn vrijwilligerswerk dan ook voor geen geld van de wereld willen missen.”

Meld je aan als vrijwilliger
Houd jij er net als Simon van om anderen te helpen en heb jij minimaal één of meerdere uurtjes per maand over? Kijk dan snel eens in de vacaturebank op de website van Galant voor vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Meer informatie: www.galant.nl/vacaturebank/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant