Koningsdag 2022 in Den Bosch.
Koningsdag 2022 in Den Bosch. Foto: Arno Lucas

Fris lenteweer met Koningsdag meest waarschijnlijk

Human Interest 419 keer gelezen

Over zo’n anderhalve week is het weer Koningsdag en een warme Koningsdag lijkt onwaarschijnlijk. Temperaturen net onder normaal zijn het meest waarschijnlijk, wat eind april neerkomt op maxima tussen 13 en 16 graden. We moeten daarbij rekening houden met een voortzetting van het wisselvallige lenteweer, met kans op een bui tijdens de verjaardag van de koning. Bron: Weeronline.

Voor wie hoopt op warm lenteweer tijdens Koningsdag zien de weerkaarten er op dit moment niet erg positief uit. De kans op zachte zuidwestenwinden is klein en daarmee zijn maxima van meer dan 20 graden onwaarschijnlijk. In 2020 lukte dat nog wel met een maximumtemperatuur van 20,7 graden, al zijn negen Koninginnedagen nog warmer verlopen dan toen. In 1993 werd het zelfs zomers warm met bijna 27 graden.

Nu is zomerse warmte ver weg, maar hoe warm het dan wel wordt is nog erg onzeker. Er zijn berekeningen die naar 15 tot 18 graden gaan, maar ook enkele koele berekeningen met maxima van nog geen 10 graden. Gemiddeld mogen we eind april rekenen op maxima van een graad of 16 en op dit moment lijken maxima iets onder deze waarde het meest waarschijnlijk. Zo koud als tijdens de koudste koninklijke feestdag in 1970, toen de maximumtemperatuur bleef steken op slechts 8,6 graden, lijkt het in elk geval niet te gaan worden.

Regen of zon op de rommelmarkt?

Naast de temperatuur is het weerbeeld misschien nog belangrijker, om te weten of je droog naar een festival of vrijmarkt kunt gaan. Vorig jaar was het prima weer om eropuit te gaan met een mix van wolken en zon. Toch is de aanloop naar Koningsdag dit jaar een stuk wisselvalliger. Net als de afgelopen dagen blijft het weerbeeld in de week van Koningsdag bestaan uit een mix van zon, wolken en buien. Of deze buien ook precies tijdens de verjaardag van onze koning overtrekken, is nu nog niet te zeggen.

Lees hier het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/17-4-2024-dit-wordt-het-weer-met-koningsdag.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant