Een Bossche theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie lokale aanstormende top (jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven.
Een Bossche theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie lokale aanstormende top (jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven.

Voorstelling over opmerkelijk stukje jazzgeschiedenis tijdens 50e Jazz in Duketown

Human Interest 291 keer gelezen

Het Bossche (podium)kunstgezelschap Club Duif verzorgt op zondag 19 mei een bijzonder optreden in broedplaats het Nest tijdens de 50e editie van Jazz in Duketown. Daarmee heeft Jazz in Duketown een primeur. Dit jaar staat op het programma van het Bossche jazzfestival naast de gebruikelijke rijke variatie aan jazzconcerten namelijk ook een jazzy muziektheatervoorstelling: ‘Dr. Jazz’.

De voorstelling ontrafelt een merkwaardig stukje jazzgeschiedenis en zit tjokvol live jazz. Club Duif gaat hiervoor in residentie bij broedplaats het Nest en tovert hun stek in de Ridderstraat één dag om tot de jazzclub van de illustere Dr. Jazz; een naziofficier die zich in de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot beschermer en ambassadeur van de verboden jazz. Daar onderzoeken de makers een vorm op het snijvlak van muziektheater en jazzconcert. De voorstelling’ Dr. Jazz’ is zondag om 17.15 en om 19.00 uur gratis bij te wonen in het Nest in de Ridderstraat. 

Over de voorstelling

Dr. Jazz was een alom geprezen jazzcritcus, -publicist en radiomaker in het Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke voorgeschiedenis die Club Duif ontrafelt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij een overtuigde nazi én een vooraanstaand officier die zich ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf: Dr. Jazz. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler en laat zich in uniform fotograferen met de befaamde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt die hij zelfs de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Hij schrijf nieuwsbrieven over jazz die aan het Duitse front heimelijk worden gelezen. Tegelijkertijd blijf hij loyaal aan diezelfde Hitler door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen, fascineert de makers van ‘Dr. Jazz’ die hun theatervoorstelling nu presenteren aan het publiek van Jazz in Duketown. 

Een Bossche theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie lokale aanstormende top (jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven met eigen teksten, soundscapes en poëzie van J.A. Deelder. En met onweerstaanbare jazz. Club Duif brengt met deze theatrale jazzsessie een ode aan de jazz die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed. ‘Altijd. Jazz was. Jazz is. Jazz blijf.’ (J.A. Deelder).

‘Dr. Jazz’ is een voorstelling van Club Duif. Tekst en spel: Daniël van Duijvenbooden. Muziek en sound: Bram van de Glind, Jelle Willems, Tim Ewalts. Regie: Paul Feld. ‘Dr. Jazz’ wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Cultuurfonds Noord-Brabant en Fonds Podiumkunsten. Met dank aan Verkadefabriek Den Bosch en Theater Walhalla Rotterdam.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant