Als het aan Yvonne de Water (20) uit den Bosch ligt, stopt het na een volgend diploma nog niet: "Als het me lukt, wil ik graag een universitaire studie in het gekozen vak gaan volgen."
Als het aan Yvonne de Water (20) uit den Bosch ligt, stopt het na een volgend diploma nog niet: "Als het me lukt, wil ik graag een universitaire studie in het gekozen vak gaan volgen." Foto: Bert Jansen

Yvonne uit Rosmalen overwint tegenslagen en studeert af

Onderwijs 1.432 keer gelezen

DEN BOSCH | Yvonne de Water (20) kreeg op jonge leeftijd een aantal tegenslagen voor de kiezen. Ze ging echter niet bij de pakken neerzitten. Binnenkort studeert ze af aan het Summa College in Eindhoven. Het is maar het begin van haar ambitieuze plannen.

Een lach vult de ruimte. “Mijn vrienden en vriendinnen begrijpen het ook niet zo goed”, zegt Yvonne de Water (20) uit Den Bosch. “Maar ik ben dól op regels. Dan weet ik waar ik aan toe ben, binnen welke lijntjes ik moet kleuren.” Ze pauzeert kort. “Maar wacht even”, zegt ze. “Ik ben niet alleen volgzaam. Ik ben best wel pittig. Ik zit vol vragen. Bovendien wil ik laten zien wat ik in mijn mars heb. Zo kwam ik enkele jaren geleden uit bij de studie Juridische Beroepen van het Summa College in Eindhoven.”

Lappenmand

Het was de afsluiting van een lastige, zeg maar gerust heftige periode in haar leven. “Ik ben in Rosmalen geboren en getogen”, vertelt Yvonne de Water. “Ik groeide samen met mijn beide broers op in een liefdevol gezin.” Niet alles bleek koek en ei. Haar ouders bleven niet samen. Yvonne begon nog met goede moed aan de mavo op het ds. Pierson College in Den Bosch, maar kwam na enkele jaren in de lappenmand terecht. “Ik had regelmatig pijn in de buikstreek”, vertelt ze. “En na ruim twee jaar werd duidelijk dat ik serieuze medische problemen had.” Door de ziekte deed ze uiteindelijk vijf jaar over de mavo.

Begeleid wonen

De sfeer thuis – ze woonde afwisselend bij haar beide ouders - werd er ook niet beter op, vertelt Yvonne. “Ik besloot via begeleid wonen uit huis te gaan. Dat leerde me zelfstandig te worden. En voor mezelf op te komen. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik deze stap heb gezet.” Het zette haar ook aan het denken over haar toekomst. “Ik dacht de vertraging die ik op de mavo had opgelopen in te halen door naar het volwassenenonderwijs (vavo) te gaan”, vertelt de Bossche. “Mijn idee was om de tweejarige havo-top in één jaar te doen.” Hoewel ze zich uit de naad werkte, lukte het niet. “Ik besloot vroegtijdig met de opleiding te stoppen en aan mezelf te gaan werken.”

Regels

Haar zoektocht naar een passende opleiding bracht de inwoonster van Den Bosch naar de mbo-opleiding Juridische Beroepen van het Summa College in Eindhoven. “Ik heb wel iets met regels”, grinnikt ze. Yvonne voelt zich er na ruim twee jaar op de school in hartje Eindhoven als een vis in het water. Ze begrijpt waarom haar studie, die ondertussen is omgedoopt tot Legal, Insurance & HR Services Specialist, in de laatste Keuzegids mbo is uitgeroepen tot beste in zijn vakgebied. “Ik heb het er helemaal naar mijn zin”, vertelt ze. “Het is een kleine school waar de student persoonlijke aandacht krijgt. Ik kan hier mezelf zijn. Niemand vindt me lastig als ik wéér het naadje van de kous wil weten. En dat is niet alleen belangrijk, maar voor mij ook een hele stimulans.”

Ambitieus

Yvonne de Water heeft de draai weer gevonden. En ze is ambitieus. “Mijn streven is om deze opleiding cum laude af te sluiten”, vertelt ze. “Dat is echt mogelijk”, oordeelt ze: “Want voor mijn stage op de afdeling Handelsrecht van het Bossche gerechtshof kreeg ik vorig studiejaar een 9,4. Ze waren zo blij met me dat ik er vakantiewerk heb gedaan en binnenkort – bij een andere griffie – weer stage mag lopen.”

Toekomst

Ondertussen droomt ze hardop over haar toekomst. “Ik wil me nog niet vastleggen op een toekomstige baan”, zegt ze. “Dus ik ga hbo rechten in Utrecht doen. Dan heb ik nog ruim de tijd om een keuze te maken, bijvoorbeeld juridisch- of belastingadviseur. In elk geval iets met regels.” Als het aan Yvonne ligt, stopt het na een volgend diploma nog niet. “Als het me lukt, wil ik graag een universitaire studie in het gekozen vak gaan volgen”, zegt ze. Dat betekent dat ze nog minimaal zeven jaar in de schoolbankjes zit. “Tja, dat wordt even doorzetten”, lacht ze. “Maar ja, ik geef niet op. Zo zit ik niet in elkaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant