Het ds. Pierson College bestaat honderd jaar. Leerling Isabelle en rector/bestuurder Lucien Schoonwater staan bij de speciale jubileumcaravan. Het jubileumjaar zal in juni worden afgesloten met een grote reünie.
Het ds. Pierson College bestaat honderd jaar. Leerling Isabelle en rector/bestuurder Lucien Schoonwater staan bij de speciale jubileumcaravan. Het jubileumjaar zal in juni worden afgesloten met een grote reünie. Foto: Lisette Broess-Croonen

Reünie tijdens honderdjarig jubileum ds. Pierson College in Den Bosch

Onderwijs 527 keer gelezen

DEN BOSCH | Het ds. Pierson College bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd in een jubileumjaar met allerlei soorten activiteiten die voor verbinding moeten zorgen tussen de school, leerlingen, ouders en de maatschappij. De festiviteiten eindigen met een grote reünie voor oud-leerlingen en (oud-)medewerkers.

door Lisette Broess-Croonen

Eigenlijk was 2021 het jaar dat de school honderd jaar bestond. “We zouden het jubileum vieren vanaf januari 2021, maar door corona zijn we pas begonnen in september. Nu gaan we dit hele schooljaar door.” zegt rector/bestuurder Lucien Schoonwater. “Het is één groot jubileumjaar met tien blokken met elk een ander thema. In die thema’s komen de verschillende clusters van vakken die we hier geven terug. Zo hebben we thema’s als geschiedenis en talen gehad. Bij elk blok zijn er diverse activiteiten waarin we de verbinding zoeken met leerlingen, docenten, ouders en de maatschappij. Bijvoorbeeld bij de lezing van filosofe Stine Jensen. Daarbij hebben we aangegeven dat het leuk is als de leerlingen samen met hun ouder(s) komen.”

Isabelle Ras (14) is tweedejaars leerling en vindt de activiteiten die er dit jaar zijn leuk. “Bij het blok talen hadden we bijvoorbeeld een workshop Frans koken en een Duitse karaoke. Het is mooi dat deze mogelijkheden er zijn. Ik ga bijvoorbeeld ook naar het Pierpopfestival, waarbij er optredens zijn van (oud)leerlingen.” Schoonwater vervolgt: “We hebben ook een geschiedenisquiz gehad en het lanceren van een raket bij het blok wetenschap. Alle activiteiten zijn vrijwillig en ook ouders en docenten zijn welkom.”

Honderd jaar geleden werd de school opgericht door dominee Hendrik Pierson. Hij wilde dat er onderwijs werd gegeven aan protestants-christelijke kinderen. Het begon met een kleine MULO school met negentien leerlingen. Uiteindelijk is de school gegroeid, verhuisd naar de Geraert ter Borchstraat en kwam ook het atheneum erbij. Op dit moment geeft de school onderdak aan zo’n 1600 leerlingen. Schoonwater: “We zijn nu meer een open-christelijke school en hebben nog steeds contact met de Grote Kerk. We vinden het belangrijk om waardevol bezig te zijn voor onze medemens. Dat heeft een christelijke inslag, maar je hoeft er niet per se een christen voor te zijn.”

Waarom heeft het ds. Pierson College al honderd jaar bestaansrecht? Isabelle voelde zich tijdens de open dag en de snuffelstage al direct prettig. “Alles viel op zijn plek. Er is hier veel aandacht voor de leerlingen. Niet alleen met een focus op de lessen, maar ook op de persoonlijke groei.” Schoonwater beaamt dat de school uitblinkt in het zien van de kinderen. “De leerlingen voelen dat ook. Als er iets is, worden ze geholpen en dat geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wij vinden de Piersonsfeer waarbij de kinderen zich op hun gemak voelen, een voorwaarde om goed te kunnen functioneren en om je te ontwikkelen.”

Bij het onderwijs en de onderwijsactiviteiten worden de leerlingen ook actief betrokken. Zo zit Isabelle in de leerlingenraad. “Dat deed ik op de lagere school ook al en dat vond ik erg leuk. Het is leuk om mee te kunnen denken en beslissen. Ook in de medezeggenschapsraad zitten leerlingen.”

Het einde van het jubileumjaar zal worden gevierd met een grote reünie. “Deze vindt plaats op 25 juni en is voor oud-leerlingen en (oud)medewerkers. We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen. Voor vijftien euro kan je een kaartje kopen en daar krijg je een leuke dag voor terug. Je gaat terug in de klas om samen herinneringen op te halen en kan een les volgen van jouw favoriete docent. De dag eindigt met een feest.”

Op www.pierson100.nl kunnen oud-leerlingen en -medewerkers zich aanmelden voor de reünie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant