Camiel en Jordy Derkx bij de uitreiking van de Toegankelijkheidsprijs 2022. (Foto: Angeline Swinkels)
Camiel en Jordy Derkx bij de uitreiking van de Toegankelijkheidsprijs 2022. (Foto: Angeline Swinkels) Foto: Angeline Swinkels

Bosschenaar Camiel Derkx wint de Toegankelijkheidsprijs 2022

Human Interest 659 keer gelezen

DEN BOSCH | Camiel Derkx is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2022. De prijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Met de Toegankelijkheidsprijs wil de gemeente ’s-Hertogenbosch extra aandacht vragen voor mensen en organisaties die zich buitengewoon inzetten voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking.

Camiel is de bedenker van ‘Mijn Gehandicapte Broer & Ik’. De rode draad van dit project is de bijzondere band die Camiel heeft met zijn broer Jordy, die een lichamelijke en verstandelijke beperking heeft. Jordy inspireerde Camiel om een stripboek te maken over wat de broers dagelijks meemaken. Het project wordt steeds groter. Ondertussen zijn er onder andere ook ansichtkaarten en tentoonstellingen, en is er een tweede stripboek verschenen.

Hit op TikTok en Instagram

De broers zijn ook een hit op Instagram en TikTok. Daar delen ze positieve feel good berichten met hun online volgers. Ze laten zien hoe belangrijk en waardevol het is om naar kansen en mogelijkheden te kijken. Camiel kijkt zo naar alles wat met toegankelijkheid en inclusie te maken heeft. Zo is hij ook initiatiefnemer van de inclusieve picknicktafel in ’s-Hertogenbosch. Dat is een tafel waaraan mensen in een rolstoel probleemloos in het midden kunnen aanschuiven. Deze werd vorig jaar voor het eerst gebruikt bij Theaterfestival Boulevard, de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs in 2021.

Dankwoord wethouder

“Ik feliciteer Camiel van harte met het winnen van de Toegankelijkheidsprijs”, zegt wethouder Ufuk Kâhya. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen, van jong tot oud, hij bereikt met dit belangrijke thema. Want hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn, hoe dichter we bij een inclusieve samenleving komen. Een samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. Ook de andere twee finalisten zetten zich daar op een hartverwarmende manier voor in. Daar wil ik ze – net als alle anderen die dat doen – heel erg voor bedanken.”

Inspirerende finalisten

De andere twee finalisten van de Toegankelijkheidsprijs waren Clasien Henkes en Speeltuin ‘t Kwekkeltje. Clasien Henkes is coördinator bij Fietsmaatjes Den Bosch in de Maaspoort. Daar koppelt ze mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen aan vrijwilligers op een duofiets. Zelf zit ze ook regelmatig op de duofiets, samen met haar kleinzoon Luuk die het Syndroom van Down heeft. Bij de Rosmalense Speeltuin ‘t Kwekkeltje staan inclusief spelen voorop. Daar kunnen kinderen met en zonder beperking goed met elkaar spelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant