De opbouw van de huisjes is in volle gang. Op de foto van links naar rechts ontwerpers Joost Corvers, Jos Kranen, Aart van Asseldonk, Kim Verhoeven en Wouter Corvers. Ontwerper Geert Snijders ontbreekt.
De opbouw van de huisjes is in volle gang. Op de foto van links naar rechts ontwerpers Joost Corvers, Jos Kranen, Aart van Asseldonk, Kim Verhoeven en Wouter Corvers. Ontwerper Geert Snijders ontbreekt.

Nieuw winterevenement in binnenstad: ‘Heilige Huisjes Festival’

Human Interest 1.513 keer gelezen

DEN BOSCH | De binnenstad van Den Bosch krijgt er een nieuw winterevenement bij. Het ‘Heilige Huisjes Festival’ vindt plaats van 15 december tot en met 28 december op vijf pleinen in de Bossche binnenstad. 

De Parade is als een van de pleinen de uitzondering en wordt twee weken langer geprogrammeerd. Ieder van de vijf pleinen krijgt een eigen ‘heilig huisje’. Dit huisje is een creatieve knipoog naar de houten huisjes bekend van de traditionele kerstmarkten. Op die traditie wil de stad voortbouwen, maar dan wel op een vernieuwende en onderscheidende wijze. Het nieuwe evenement heeft als doel om de binnenstad tijdens de winterse feestdagen aantrekkelijk te maken voor zowel Bosschenaren als voor bezoekers van buitenaf.

Vijf Bossche ontwerpers
Den Bosch Partners heeft vijf vooraanstaande Bossche ontwerpers gevraagd een visueel aantrekkelijk heilig huisje te ontwerpen en te bouwen. Alle huisjes krijgen een eigen thema, maar delen de Bossche kernwaarden: vereniging, levenslust en verbeeldingskracht. Bij ieder huisje wordt een randprogrammering op de donderdagen tot en met de zondagen ontwikkeld.
Den Bosch Partners directeur Mark de Greeff vertelt: “Wij zijn als stad van cultuur terecht trots op onze creatieve makers. Door een aantal van hen een prominente rol te geven in de ontwikkeling van nieuwe projecten, laten we zien dat we hen serieus nemen. Zij komen echt met een vernieuwende zienswijze en aanpak die wij zelf niet hadden kunnen bedenken. Dat maakt ons onderscheidend, waarmee we ook jongere doelgroepen willen aanspreken”.

Vijf Bossche pleinen
Het Kerkplein, Minderbroedersplein, Wilhelminaplein en het Burgemeester Loeffplein zijn vier pleinen waar de heilige huisjes zullen landen. De Parade is het vijfde plein en krijgt een langere looptijd. De activatie begint hier een week eerder om een goede verbinding te maken met Joris’ Kerstboom. De Parade loopt ook een week langer door in verband met de kerstvakantie, Drie Koningen en de specifieke wens van de horecaondernemers aan de Parade.
Binnenstadsmanager Chrisje Clement vertelt: “Uit de diverse gesprekken met ondernemers in de binnenstad bleek dat er een grote wens lag om een winterevenement meer te spreiden door de stad. Daar geloven wij zelf ook in. Deze eerste editie zetten we vol vertrouwen neer, maar we beseffen natuurlijk dat we echt iets vernieuwends doen. We zullen dus ook voldoende leren om de volgende edities steeds een beetje beter te maken en er onderdelen aan toe te voegen.”

Jaarlijks festival
Den Bosch Partners heeft het streven om het project Heilige Huisjes Festival jaarlijks terug te laten keren tijdens de winterse feestdagen. Daarbij is de ambitie om ieder jaar een aantal nieuwe huisjes erbij te ontwikkelen, waardoor het festival de komende jaren kan uitgroeien tot een nieuw iconisch evenement voor Den Bosch. Daarmee willen de betrokken partijen inzetten op een langdurige samenwerking met als ambitie Den Bosch dé plek te maken om te bezoeken tijdens de feestdagen. Clement vertelt: “Er gebeuren zoveel leuke dingen in Den Bosch tijdens de feestdagen. Als Den Bosch Partners werken we met plezier met alle partijen samen. Hoe meer we onze krachten bundelen, des te beter kunnen we naar buiten uitdragen dat je voor een warme en gezellige winter in Den Bosch moet zijn”. 

Huiskamer voor iedereen
Zowel de huisjes als de randprogrammering binnen het Heilige Huisjes Festival is voor iedereen gratis te bezoeken. Daarmee werkt de organisatie aan de binnenstad als huiskamer voor iedereen. Kijk voor meer informatie over de vijf verschillende heilige huisjes en een overzicht van alle activiteiten op de website: www.visitdenbosch.nl/heiligehuisjes

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant