“De behoefte aan een syllabus als deze is groot” aldus Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, Van Maerlant & ISK: “De docenten zijn heel enthousiast en kunnen niet wachten om hem te gaan gebruiken”.
“De behoefte aan een syllabus als deze is groot” aldus Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, Van Maerlant & ISK: “De docenten zijn heel enthousiast en kunnen niet wachten om hem te gaan gebruiken”.

Syllabus ‘mentale gezondheid’ voor docenten in Den Bosch

Onderwijs 573 keer gelezen

DEN BOSCH | Je voelt je pas écht fit als niet alleen je lichaam, maar ook je geest in balans is. Aandacht voor mentale gezondheid is daarom essentieel. Om meer aandacht, begrip en bewustzijn te creëren was het van 22 tot en met 28 mei de Week van de Mentale Gezondheid. Een goed moment om extra stil te staan bij het mentaal welbevinden van onze jongeren in ’s-Hertogenbosch. Dat deed Youthlab onder andere met de lancering van een syllabus voor docenten over mentale gezondheid van jongeren, want: #GeBentUtWoard!

Woensdag 24 mei werd op de Bossche Vakschool het eerste exemplaar van de syllabus overhandigd door jongeren en Youthlab (samenwerking van onder andere GGD, PowerUp073 en Reinier van Arkel). De syllabus kwam tot stand in samenwerking met vele andere partijen in ’s-Hertogenbosch en betrokken bij Youthlab. Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, Van Maerlant & ISK, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De syllabus is gemaakt omdat er, ook landelijk, zorgen zijn over de mentale gezondheid van jongeren. De recente toename in psychische klachten en de stijging in de hulpvraag brengen een al veel langer bestaand probleem opnieuw aan het licht: er is te weinig aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. Op scholen staat het onderwerp mentale gezondheid hoog op de agenda, maar zijn docenten soms ook zoekende in hoe hun leerlingen te ondersteunen wanneer ze problemen of klachten ervaren. De syllabus biedt daarom handvatten in het omgaan met eventuele problemen in de mentale gezondheid van jongeren. Met onder andere een stroomdiagram die de stappen in beeld brengt die een docent kan volgen als deze zich zorgen maakt om de mentale gezondheid van een leerling. Met uitleg over diverse onderwerpen die een belangrijke rol spelen in deze levensfase van jongeren, over mentale problemen en met verwijzingen naar relevante websites voor meer info en hulp.

Scholen die geïnteresseerd zijn in de syllabus kunnen contact opnemen via contact@youthlab.nl. Youthlab heeft als een van de kernwaarden: systematisch evalueren van alle acties, daarom doet deze dat ook graag met de syllabus voor docenten. Gebruikt een school de syllabus, dan wil Youthlab graag de ervaringen evalueren om zo tot een verbetering en aanscherping te komen. Daarom is de syllabus niet vrij verkrijgbaar.

Youthlab is een Bosch stadsnetwerk, dat de verbinding versterkt tussen vele verschillende organisaties en de jongeren in ’s-Hertogenbosch. Het stadsnetwerk wil samen antwoorden zoeken en oplossingen creëren voor een optimale ontwikkeling van jongeren in Den Bosch. Dat kan alleen door samen te werken, samen met de jongeren en samen met alle instanties en organisaties die met jongeren te maken hebben. Door concrete samenwerkingen en acties creëert Youthlab steeds meer bekendheid en daarmee ook relevantie. Zo wordt Youthlab de verbindende factor tussen allerlei organisaties en jongeren, om de jongeren, niet alleen maar juist samen, te helpen in het vinden van hun weg naar mentale gezondheid. 

In de landelijke Week van de Mentale Gezondheid riep het kabinet alle gemeenten, cultuur- en maatschappelijke organisaties, sport- en jeugdverenigingen en scholen op om aandacht te besteden aan mentale gezondheid. De betrokkenheid van Youthlab bij de jongeren in ‘s-Hertogenbosch is er gedurende het hele jaar, maar de Week van de Mentale Gezondheid bood een uitgelezen kans om dit extra aandacht te geven en ‘onze jongeren’ te steunen, bemoedigen en complimenteren. Daarom werd afgelopen week de syllabus voor docenten gelanceerd, was er een ‘Jeppy Italy Diner’ met de Jongeren Ervaringsdeskundigen Poule (JEP!) en een zogenaamde ‘complimentenregen’ op Bossche scholen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant