Arnoldus (Nol) Croonen was een bekend makelaar in Den Bosch. Hij ligt begraven in het laatste graf van de eregalerij van begraafplaats Orthen.
Arnoldus (Nol) Croonen was een bekend makelaar in Den Bosch. Hij ligt begraven in het laatste graf van de eregalerij van begraafplaats Orthen. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: makelaar en taxateur Arnoldus Croonen

Historie 413 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. Deze begraafplaats is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Bij het betreden van de begraafplaats via de hoofdingang, ziet men als eerste aan de linkerkant een rij graven voor de kapel. Het is de oude eregalerij van de begraafplaats, waar verschillende verdienstelijke Bosschenaren werden begraven. Het eerste graf in de rij, als laatste in gebruik genomen, is het graf van Arnoldus (Nol) Croonen.

Nol Croonen werd geboren op 26 december 1926, als derde kind in een gezin van elf. Net na de tweede wereldoorlog begon hij zijn loopbaan bij het woningbureau De Bruijn. Tien jaar later werd hij beëdigd als makelaar en nam hij het bedrijf over dat verder ging als Makelaarskantoor Arn. Croonen. Begin jaren zeventig volgde een fusie met makelaar Ed van Lent en verhuisde het kantoor naar het op dat moment te koop staande huis van Van Meeuwen aan de Oude Dieze. Makelaarskantoor Croonen en Van Lent was in die tijd een van de grotere kantoren in die branche in Den Bosch. Nol Croonen bleef daar tot zijn dood directeur.

Naast zijn werk als makelaar, was Croonen afdelingsvoorzitter en docent aan de Stichting Opleiding Makelaardij (SOM). Hier ontwierp hij onder andere enkele opleidingscursussen. Ook was hij medeoprichter van het Makelaars Computer Centrum [MCC], taxateur voor Rijkswaterstaat en lid van de Kamer van Koophandel. In die functie testte hij aspirant-makelaars én was hij actief betrokken om de Kamer in het Pettelaarpark te krijgen. Met zijn vrouw was hij gastgezin voor deelnemers aan het Vocalisten Concours. Daarnaast was hij nog bestuurslid van de Stichting Solamen, dat begraafplaats Orthen beheert. Hij heeft zich hard ingezet om deze begraafplaats op de huidige locatie te behouden. Hij wist zelf niet dat er in de eregalerij van die begraafplaats een plekje voor hem was gereserveerd. Het was overigens de laatste plek die ingevuld werd, want de stichting vond een eregalerij daarna niet meer passen bij de moderne tijd.

Nol Croonen trouwde in 1953 met Hendrina (Riny) Groen. Samen kregen ze vijf kinderen, waarvan de oudste zijn vader in het werk van makelaar opvolgde. Hij nam, samen met zijn broer, het bedrijf ook over. Nol Croonen maakte dit niet meer mee. In 1988 overleed hij, nog geen twee weken na zijn 62ste verjaardag, aan een hartaanval. Zijn drukbezochte afscheidsdienst vond plaats in de Heilige Hartkerk aan de Graafseweg. In die kerk kwam hij zelf regelmatig met het orkest waarin hij viool speelde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant