Het plonsgroepje van Joris van de Laar en ademexpert Wies van Beek uit Den Bosch.
Het plonsgroepje van Joris van de Laar en ademexpert Wies van Beek uit Den Bosch. Foto: Frank van Delft

Joris en Wies uit Den Bosch trotseren kou tijdens eerste Landelijke DipDag

Human Interest 1.333 keer gelezen

DEN BOSCH | Op vrijdag 13 januari vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio’s van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, zee of sloot. Joris van de Laar en ademexpert Wies van Beek uit Den Bosch plonsen met hun groepje de Zuiderplas in.

Joris, Wies en hun mede-dippers vragen hiermee aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid. Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en het helpt met een snellere vetverbranding.

Plonskaart

De eerste Landelijke Dipdag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten. Hij lanceerde vlak voor de coronapandemie de ‘Plonskaart van Nederland’ waarmee hij dippers en dipgroepjes met elkaar in contact brengt en zoveel mogelijk mensen aanmoedigt om ook de kou te trotseren. Tijdens de eerste lockdown zag hij het aantal locaties van dipgroepjes op de plonskaart met 400% procent toenemen. Intussen staan er 600 locaties in Nederland op waar mensen het water in gaan. 

Energieboost

Joris van de Laar uit Den Bosch neemt elke week een duik in ijskoud water. “Ik ben het een aantal jaren geleden onder begeleiding van Wies gaan doen toen ik een burn-out had”, vertelt hij. “Om weer in contact te komen met mijn lijf en de natuur. Dat hielp enorm goed. Het ijskoude water geeft me een enorme energieboost, waar ik de hele dag plezier van heb.” Inmiddels begeleidt Joris samen met Wies ook beginnende dippers. “Belangrijk is een goede voorbereiding”, benadrukt hij. “Om dit veilig te kunnen doen moet je specifieke ademhalingsoefeningen onder de knie hebben. Zorg ook voor een goede warming-up.”

Veiligheid

“Als beginner is 30 seconden tot 1 minuut in het koude water genoeg”, voegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien toe. “Je lichaam reageert heftig op koud water. Door de koudeshock gaan je hart, longen, hormonen, lymfevaten, immuunsyteem en het bruine vet heel hard werken om warmte te maken. Je kan gaan hyperventileren en dan is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling totdat deze rustig is. Daarna volgt de blije kick doordat er een enorme hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen. Ben je zwanger, heb je een zwak hart, epilepsie, koorts of de ziekte van Raynaud die zorgt voor bloedvatvernauwing, dip dan simpelweg niet!”

Mentale booster

Koudwaterdippen zorgt ervoor dat je een mentale booster krijgt volgens Van de Laar. “In de winter heb ik altijd moeite om mijn draai en energie te vinden. Maar als ik in koud water dip voel ik me mentaal veel beter. Door de kou heb je ook geen tijd om ergens aan te denken. Je kunt je alleen maar focussen op een rustige ademhaling. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen dippen en de traditionele nieuwjaarsduik, waar mensen hysterisch gillend het water in- en uitrennen. Alleen als je compleet ontspannen in koud water zit ondervind je de mentale en lichamelijke voordelen.”

Aanmelden

De Eerste Landelijke DipDag vindt plaats op vrijdag 13 januari 2023. Dipgroepjes uit alle regio’s van Nederland gaan dan het koude water in. Joris van de Laar en ademexpert Wies van Beek gaan met hun collegadippers om 7.30 uur dippen in de Zuiderplas in Den Bosch. Wil jij ook dippen? Meld je dan aan op de Plonskaart van Nederland: www.sportrusten.nl/koude-plons-locaties/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant