The Dukes in actie tegen BRC uit Breda (foto Margreet Leber)
The Dukes in actie tegen BRC uit Breda (foto Margreet Leber)

The Dukes heeft in eigen huis geen kind aan BRC Breda: 91-10

Algemeen 786 keer gelezen

DEN BOSCH | The Dukes had zaterdag in de laatste competitieronde van de Trophy Poule op eigen veld geen kind aan BRC uit Breda. Het scorebord spatte bijna uiteen: 91-10. De ruststand was 35-10. De Bossche rugbyequipe wacht nu nog de finale tegen DIOK, op zaterdag 18 mei in Den Bosch.

‘Come on, let’s go Bram! Come on’. Langs het veld waren verschillende spelers van de espoirs neergestreken om een drietal teammates (luidkeels) aan te moedigen. Bram de Vos, Bart van Rooijen en Mike Sens maakten namelijk allen hun debuut bij de hoofdmacht. “We willen het trio uiteraard graag behouden voor ons eigen team. Tegelijkertijd gunnen we het hen van harte een stapje hogerop te klimmen”, sprak Tim van den Berg, bevangen door gemengde gevoelens. Over trio’s gesproken: de familie Leber was in het veld goed vertegenwoordigd. De voorwaartsen Max, Cas en Eli waren alle drie van de partij. Óók bijzonder was het arbitrale trio, want dat drietal bestond bij wijze van uitzondering alleen uit vrouwen: Katherine Ritchie, Annabell Hansmeier en Marit Bras.
Een ander opvallend gegeven was dat de publieke belangstelling niet zo groot was als bij andere competitieduels. Dat had puur te maken met een grootscheepse ‘invasie’ van circa 250 clubleden in het Engelse marktstadje Stow-on-the-Wold in het kader van het 50-jarige jubileum van The Dukes.

Vrije doortocht
De eerste vijf minuten hield de underdog uit Breda, de nummer voorlaatst in de poule, nog schoon schip. Niet lang daarna realiseerde William Edwards, die profiteerde van een vrije doortocht, de openingstry. Oliva Sialau was er als de kippen bij om voor nummer twee te zorgen. Milan van Dongen wist beide keren de conversie te verzilveren. Dezelfde Van Dongen, achteraf gezien een van de uitblinkers, had kortstondig last van een dipje door een verkeerde pass af te leveren. De bezoekers straften de fout genadeloos af, waardoor het even leek alsof de spanning terug was in de wedstrijd.
Niets was minder waar. Nog vóór rust konden tries van achtereenvolgens Sione Fangaiuiha, Dylan Robinson en Max Leber bijgeschreven worden op het formulier.
Hoewel de machine van The Dukes in de eerste helft dus al aardig op gang was gekomen, ‘regende’ het tries na rust. De ontketende Bossche equipe wist nog liefst achtmaal te scoren. Dylan Robinson en Max Leber waren ieder voor de tweede keer succesvol, Mees Voets maakte twee tries en Wisse van der Heijden maakte er zelfs drie. De dertiende en laatste try was voor Vuga Tagicakibau, die ondanks zijn kaakblessure als finisher deel uitmaakte van de selectie. „Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een hattrick heb gescoord in het eerste team. Ja vroeger bij de jeugd, maar dat telt natuurlijk niet. Nou moet ik eerlijk zeggen dat Breda het ons met name in de tweede helft wel heel erg gemakkelijk heeft gemaakt. Ze waren helemaal kapot gespeeld”, reageerde Van der Heijden na afloop.

Man of the match
Het predicaat Man of the match ging verrassend naar Bram de Vos (20). “Normaal speel ik op de nummer acht-positie, vandaag was ik flanker. Dat ging prima. Ik heb alles gegeven; moet ook wel op dit niveau”, concludeerde De Vos. Trainer-coach Marshall Milroy was enorm over zijn pupil te spreken: “Bram tackelde als een dolle. Hij ging maar door, alsof z’n leven ervan afhing. Zijn commitment kon niet beter.”
Lock Bart van Rooijen (24) en prop Mike Sens (23) konden eveneens terugkijken op een geslaagd debuutoptreden. Milan van Dongen brak als kicker een persoonlijk record. De eerste elf (!) conversies schoot-ie allemaal genadeloos raak. Bij nummer twaalf droeg hij het stokje over aan Chris O’Farrell, mede als ‘cadeautje’ in verband met diens aanstaande vaderschap. “Maar ik wilde ook op dat moment mijn honderd procent score behouden. Ik ben gestopt op mijn hoogtepunt”, aldus Van Dongen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant