Met elementen uit de ‘echte’ wereld heeft illustrator Saskia van der Linden zeven verschillende ruimtes in het museum gecreëerd.
Met elementen uit de ‘echte’ wereld heeft illustrator Saskia van der Linden zeven verschillende ruimtes in het museum gecreëerd.

De Bossche Bollen Belevenis smaakt letterlijk naar meer!

Human Interest 1.271 keer gelezen

Den Bosch heeft sinds kort een nieuw museum over niets minder dan de Bossche Bol. In ‘Het meest opgeklopte mini-museum ter wereld’ beleef en proef je ‘m. Dat smaakt nu toch al naar meer? Dat geldt niet alleen voor de bezoekers, maar zeker ook voor de makers. Bij dit project zijn zoveel mogelijk Bosschenaren betrokken. Hoogste tijd om een aantal van deze makers eens even flink aan de tand voelen!

Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen? De initiatiefnemer van het museum, Jules Lauwerijssen van bakkerij Royal, was al klant van creatief bureau WAFL (Waardevolle Flauwekul). Toen hij vertelde over zijn plannen werden Irene Pijnenburg en Maurice van Dinther van WAFL meteen enthousiast. Het drietal vertelt: "Voor het bedenken van het concept voegden we al snel onze creatieve vriend Robert Jaap Jansen toe aan ons team. Met zijn drieën gingen we aan de slag. Welk verhaal gaan we vertellen? In welke volgorde? En hoe moet dat er dan uit zien? We waren het er snel over eens: het moest een belevenis worden! Geen saai museum, maar een theatraal en interactief geheel waar al je zintuigen worden geprikkeld. En met humor! Dat sowieso! Dit concept is eerst getoetst. Toen we wisten dat we op de goede weg zaten, hebben we ook illustrator Saskia van der Linden aan het creatieve kernteam toegevoegd. Zij heeft de ideeën omgezet in een definitief ontwerp. Met elementen uit de ‘echte’ wereld, heeft zij zeven verschillende ruimtes gecreëerd. Dat was met een totale oppervlakte van 90 vierkante meter een behoorlijke uitdaging, maar het is gelukt! Je komt steeds in een compleet andere sfeer terecht."

Hebben jullie dit alleen met zijn vieren gedaan? "Haha! Nee zeker niet. Bij dit project zijn veel meer makers betrokken. Om te beginnen moest de oude atoomkelder onder het stadhuis op de schop. Oude kabels eruit. Nieuwe kabels erin. Dat geldt ook voor een aantal wanden. Voor het bouwgedeelte stond Twan van de Veerdonk als projectleider aan de lat. Ondertussen gingen wij door met het creatieve werk. Definitieve ontwerpen maken, teksten en scripts schijven en nog veel meer. We hadden al snel meer mensen nodig. We hebben Victor van Geloven studio Toendra bijvoorbeeld gevraagd de animaties, video’s en audiobestanden te maken. Maurice Vereecken van Maacken nam alle interactieve objecten voor zijn rekening, Tom van den Boogaart en Sven Kaspers stortten zich samen op de technische kant van o.a het licht en geluid en we vroegen Kleefkracht voor de prints en de signing. Zo zijn we steeds meer ‘gaten’ gaan invullen. Iedereen vanuit zijn eigen expertise, want daar wordt het alleen maar beter van. Wij hielden de regie omdat we het belangrijk vonden dat het eindresultaat aan bleef sluiten bij het oorspronkelijke concept, maar zonder al deze andere expertises hadden we dit nooit gekund."

Is het museum alleen voor Bosschenaren? "Zeker niet! Sterker nog, het museum is geschikt voor internationale bezoekers. Wel wilden we dat het zoveel mogelijk een museum door Bosschenaren was. Zo zijn we de markt opgegaan om voorbijgangers te vragen iets over ‘hun’ Bossche Bol te vertellen. Ook hebben meerdere inwoners voor de camera gezet om te laten zien op welke manier zij de Bossche Bol het liefst eten. En als je goed oplet, dan hoor je enkele bekende en minder bekende Bosschenaren optreden als stem-acteur. Je kunt je voorstellen dat het voor al deze mensen soms een hele uitdaging was om het allemaal geheim te houden."

Wil jij het museum ook snel eens bezoeken? Het museum is gevestigd in de Raadskelder onder het stadhuis aan de Markt in Den Bosch. Een kaartje voor het museum kost 15,95 euro. Daar krijg je vanzelfsprekend ook koffie met een Bossche Bol bij. Reserveren kan op www.bosschebollenbelevenis.nl.

Den Bosch heeft sinds kort een nieuw museum over de Bossche Bol.
Den Bosch heeft sinds kort een nieuw museum over de Bossche Bol.
Den Bosch heeft sinds kort een nieuw museum over de Bossche Bol.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant