Afbeelding
Foto: Lisette Broess

Drukbezochte dodenherdenking Kamp Vught

Algemeen 276 keer gelezen

VUGHT | Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught was zaterdagmiddag een drukbezochte dodenherdenking. Onder anderen auteurs Annejet van der Zijl en Femmetje de Wind hielden een toespraak.

Tijdens de dodenherdenking verwees directeur Jeroen van den Eijnde naar de huidige situatie, waarin partijen vaak tegenover elkaar staan. “Het vraagt oefening en inspanning om op het juiste moment heel bewust de tijd te beleven en deze niet als zand door je vingers te laten glijden. Soms kan één seconde ertoe doen. Maar gelukkig hebben we meestal meer tijd tot onze beschikking. Tijd om na te denken. Zoals nu, hier vanmiddag. Daarom zetten we de tijd even stil. En wil ik u vragen deze seconden, minuten, te gebruiken om na te denken over hoe ‘tegenover elkaar staan’, weer ‘naast elkaar staan’ kan worden.”
Annejet van der Zijl vertelde over haar boek Sonny Boy, de zoon van twee verzetsmensen. Zijn ouders zaten in Kamp Vught gevangen en overleefden de oorlog niet. Het boek is inmiddels verfilmd en zal als theaterproductie in juni ook in Nationaal Monument Kamp Vught te zien zijn.
Schrijfster Femmetje de Wind zou in gesprek gaan met oud-gevangene Elly Vleeschhouwer-Blocq. Deze was echter ziek en kon niet komen. Daarom vertelde De Wind over het boek Hij noemde me Elly dat ze over het leven van Elly Vleeschouwer schreef. De Joodse Elly overleefde acht kampen dankzij haar werk voor het Philips-Kommando. Tot voor kort had ze altijd gezwegen over haar familiegeschiedenis, maar met de toenemende onrust en antisemitisme heeft ze besloten haar verhaal alsnog te vertellen. “In de oorlog was ik nooit echt bang, maar nu ben ik dat wel”, tekent De Wind op namens Elly.
De herdenking werd opgeluisterd met twee liedjes van Stephanie Struijk en een voordracht van woordkunstenaar Joshua Snijders. Na twee minuten stilte volgde de kranslegging. Hierna mochten alle aanwezigen een fotobordje plaatsen in een speciaal vak en eventueel bloemen leggen op de asputten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant