De serie over begraafplaats Orthen is tot een einde gekomen. Vanaf volgende week volgt een serie over andere historische Bosschenaren.
De serie over begraafplaats Orthen is tot een einde gekomen. Vanaf volgende week volgt een serie over andere historische Bosschenaren. Foto: Lisette Broess-Croonen

Einde aan serie over begraafplaats Orthen

Historie 466 keer gelezen

DEN BOSCH | Ruim een jaar geleden is de Bossche Omroep begonnen met een serie verhalen over begraafplaats Orthen. Wie zijn de personen die hier begraven liggen en wat is hun verhaal? Deze serie maakt vanaf volgende week plaats voor een nieuwe serie: ‘Historische Bosschenaren’.

door Lisette Broess-Croonen

Regelmatig wandelde ik over de begraafplaats van Orthen en keek naar al die graven. Oude graven met grote beelden, kindergraven of graven met een bijzondere tekst. Wie liggen hier begraven en wat maakte ze bijzonder? Ik besloot op zoek te gaan naar de verhalen achter de graven en er een serie over te gaan maken voor deze krant. Tientallen bekende en onbekendere Bosschenaren zijn er inmiddels beschreven, van Janus Kiep en Piet Kerssens tot Don Burgers. Ieder heeft zijn eigen verhaal.

Deze serie had ik niet kunnen maken zonder de hulp van de medewerkers van Stichting Solamen, de beheerder van de begraafplaats. Ook ben ik veel dank verschuldigd aan vrijwilligers van de Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch die mij inspiratie hebben gegeven en van informatie voorzien. De kennis voor de verhalen haalde ik uit diverse Bossche boeken en internetsites. Met name de website van de Bossche Encyclopedie is daarin zeer waardevol geweest. Mijn hartelijke dank hiervoor.

Het was leuk om reacties te krijgen. Soms met een rectificatie van een fout die ik had gemaakt, want ook ik ben maar een mens. Maar vaak ook reacties van herkenning en lezers die het leuk vonden om meer te weten te komen over de beschreven personen. En natuurlijk zijn er nog veel meer verhalen te vertellen. Want ieder persoon die begraven ligt op begraafplaats Orthen of elke andere begraafplaats, heeft zijn eigen verhaal. Nu is het tijd voor iets anders. De serie over Orthen stopt hier, maar ik ga verder met een nieuwe serie over ‘Historische Bosschenaren’. Mensen die een grote of kleine rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad, maar niet per sé begraven liggen op de begraafplaats. Volgende week, de eerste week van het nieuwe jaar, zal het eerste artikel te lezen zijn. Opnieuw een serie met heel veel verschillende soorten personen met elk een eigen verhaal.

Voor diegenen die nog meer willen weten over begraafplaats Orthen, is het aan te raden een keer mee te gaan met de Kring Vrienden ‘s-Hertogenbosch. Van april tot en met oktober neemt een gids u op iedere eerste zondag van de maand, mee voor een rondleiding over de begraafplaats. Groepen kunnen ook een aparte rondleiding reserveren. https://dagjedenbosch.com/activiteiten/begraafplaats-orthen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant