Impressie van de 260 meter hoge windturbines op één kilometer afstand van de wijk De Groote Wielen.
Impressie van de 260 meter hoge windturbines op één kilometer afstand van de wijk De Groote Wielen.

Bewoners Groote Wielen willen open gesprek over windturbinepark

Human Interest 1.554 keer gelezen

ROSMALEN | Een groep bewoners uit de Groote Wielen organiseert samen met Aktieve Wielen en de Wijkraad een bewonersbijeenkomst. Ze willen namelijk een open gesprek met de raadsleden, omdat ze zich tot nu toe onvoldoende gehoord voelen over het plan De Duurzame Polder. Deze bewonersbijeenkomst is op maandag 15 mei om 20.00 uur in wijkcentrum Windkracht 5 aan de Deltalaan 140 in Rosmalen. Naast alle bezorgde bewoners zijn ook de raadsleden uitgenodigd.

Windturbines zijn al jaren een hot issue in De Groote Wielen. Er komt namelijk een groot windturbinepark op ongeveer één kilometer afstand van de bebouwing. Je zou denken dat bewoners inmiddels wel op de hoogte zijn van wat hen op dit gebied te wachten staat. Er is immers -ook al lang geleden- een bewonersinitiatief ‘GroenInZicht’ opgericht dat tegenwicht en alternatieven biedt tegen de plannen van de initiatiefnemers en de gemeenten Oss en Den Bosch, die worden uitgewerkt door de projectgroep De Duurzame Polder. Deze projectgroep heeft diverse themabijeenkomsten georganiseerd. En toch, als je veel bewoners in De Groote Wielen vraagt wat ze van de windturbines vinden, zijn twee reacties dominant: “Windturbines? Hoezo? Worden die hier dan gebouwd?” en “Windturbines in deze omvang daar zijn we zijn we geen voorstander van, maar we hebben toch niets erover te zeggen, alles wordt over en zonder ons beslist!”. De eerste reactie getuigt van verregaande onwetendheid over wat er gaande is in de wijk. Zo heeft de projectgroep bijvoorbeeld ondanks vele verzoeken nog steeds geen visual gepresenteerd. Daarom hebben enkele bewoners zelf een impressie opgesteld die een zo goed mogelijke indruk geeft van de impact van de 260 meter hoge windturbines bij De Groote Wielen (zie foto).

De tweede reactie getuigt van moedeloosheid. Van een gevoel niet gehoord te worden door de gemeente. De bijeenkomsten worden tot nu toe dan ook niet ervaren als een echt open gesprek. De te behandelen onderwerpen worden geselecteerd door de gemeente, kritische opmerkingen worden genegeerd, inhoudelijke vragen worden door de projectgroep De Duurzame Polder gepareerd met de opmerking dat dit politieke beslissingen zijn en dat ze binnen de door de gemeenteraad bepaalde kaders werken. Vaak wordt ook verwezen naar de opstelling van diverse politieke partijen in de Bossche gemeenteraad, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen eerst stemmen verwierven door te beloven dat zij zich zouden inzetten voor een minimaal windturbinepark, maar daarna 180 graden van mening veranderden door mee te gaan in een coalitieakkoord met 16 Bossche windturbines van 260 meter hoog op 1000 meter van de Groote Wielen. Hopelijk herkennen de raadsleden in de recente verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten ook de onvrede in de politiek en dat herstel van vertrouwen nodig is. Het is nodig dat volksvertegenwoordigers meer verbinding maken met bewoners en bewonersorganisaties, om op te halen wat er leeft en hierop te anticiperen. Daar is dit windturbinepark een uitgelezen kans voor.

Daarom is er nu een groep bewoners opgestaan die zich -samen met de Wijkraad- wil inzetten om een echt open gesprek tussen alle betrokken partijen te organiseren. Zij zijn zich namelijk heel goed bewust van de noodzaak dat de gemeente een bijdrage moet leveren aan de energietransitie en De Groote Wielen is niet voor niets één van de meest duurzame wijken van ‘s-Hertogenbosch. Maar zij twijfelen eraan of de gemeente en politieke partijen zich evenzeer bewust zijn van de zorgen die bij de bewoners leven over met name gezondheid, leefbaarheid en woningwaarde. Zij willen daarom graag een gesprek onder leiding van een onafhankelijk gespreksleider om wederzijds begrip te krijgen en verbinding op te bouwen in plaats van het huidige wantrouwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant