Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

IJsheiligen verlopen dit jaar warm

Human Interest 161 keer gelezen

De ijsheiligen (11 tot en met 14 mei) verlopen dit jaar warm. Er is geen kans meer op vorst en daardoor kunnen de zomerplantjes nu al de volle grond in. Het belooft vooral komend weekend heerlijk weer te worden om te tuinieren. Bron: Weeronline.

De ijsheiligen vinden altijd plaats van 11 tot en met 14 mei en duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en het gevaar voor vorstschade aan planten voorbij is. Er wordt vaak aangeraden om te wachten met het poten van zomerplanten tot na de ijsheiligen. Vanaf halverwege mei neemt de kans op nachtvorst in ons klimaat snel af. 

Warme ijsheiligen

Dit jaar wijst niets erop dat we nog met vorst te maken krijgen. De nachttemperatuur ligt tijdens ijsheiligen zelfs op een hoog niveau voor de tijd van het jaar. De minima komen uit tussen 9 en 13 graden, aan de grond zal het zoals vaak een aantal graden kouder zijn. Vorst aan de grond zit er daarmee echter zeker niet in. Met maxima rond 20 graden of hoger warmt de bodem flink op en dat bevordert de groei van planten. De zomerplantjes kunnen dit jaar dus al voor of tijdens ijsheiligen de grond in. 

Normaal is het in deze tijd van het jaar 16 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 19 in het zuidoosten. En ’s nachts liggen de minima meestal tussen 7 en 10 graden. Sommige nachten verlopen kouder en dan komt het gemakkelijk nog een paar keer tot vorst aan de grond. Dit jaar is daar geen sprake van. 

Zonnige start ijsheiligen, later regen

De ijsheiligen beginnen dit weekend zonnig met een paar stapelwolken. Er staat slechts een zwakke wind en dat maakt het extra aangenaam buiten. Er wordt zonkracht 5-6 verwacht en daarmee kan een onbeschermde huid midden op de dag al binnen 15-40 minuten verbranden. Mensen doen er goed aan zonnebrandcrème te smeren als ze naar buiten gaan om bijvoorbeeld te tuinieren.

Na het weekend neemt de kans op buien toe en krijgt de zon het wat moeilijker. Bovendien gaat het dan ook weer matig waaien. Mogelijk wordt het vanaf dinsdag ook frisser, maar koude nachten levert dat zeer waarschijnlijk niet op.

Lees hier het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/7-5-2024-ijsheiligen-komen-eraan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant