Afbeelding

P.U. Bois le Duc academie opent de deuren

Algemeen 1 keer gelezen

‘S-HERTOGENBOSCH | Het EK Pétanque 2022, dat in juli werd gehouden op de Parade, heeft een positieve uitwerking op de jeu de boules-scene van ’s-Hertogenbosch. Het kersvers geopende Pétanque Union Bois le Duc, de eerste bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) aangesloten jeu de boules-vereniging van de stad, ziet als gevolg van het evenement haar ledental gestaag stijgen. Om nieuwe leden de kneepjes van het spel/de sport te leren opende afgelopen week de ‘P.U. Bois le Duc academie’ haar spreekwoordelijke deuren.

Vaak wordt jeu de boules, officieel ‘pétanque’ geheten, onterecht aangeduid als een campingspel. Maar wat velen niet weten is dat het een heuse wedstrijdsport is, eentje die mogelijk zelfs aan de olympische sporten wordt toegevoegd. En net als bij iedere andere sport is training essentieel. Tenslotte, als je niet weet hoe je een boule goed moet vasthouden of werpen dan ontstijg je nooit het erg recreatieve niveau van de camping. “Vergelijk het met darts. Iedereen kan wel een pijl ergens in het bord gooien maar gooi eens consequent triple 20 …”, begint Voorzitter Antoon van Mil. “Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een boule te spelen. Ga je hem plaatsen of schieten? Gooi je de boule rollend of juist met een hoge boog waarmee je veel terrein en dus glooiingen ontwijkt?” Van Mil speelt al 26 jaar en heeft een ruime wedstrijdervaring. “Jeu de boules is als schaken op de grond. Je moet ervoor zorgen dat de tegenstander zo snel mogelijk door zijn boules heengaat en je moet proberen daartegenover er zelf zoveel mogelijk over te houden. Des te meer schaakstukken je hebt vergeleken met de tegenstander des te eerder win je is het idee.” Door bijvoorbeeld gericht één of zelfs meerdere boules te schieten of door bewust een boule te dubbelen bij achterstand kun je snel voordeel behalen.

Basisoefeningen
Tijdens de trainingen van de ‘P.U. Bois le Duc academie’ worden diverse onderwerpen behandeld zoals houding, werpstijlen en tactiek, dit alles door middel van basisoefeningen. Onder leiding van drie ervaren wedstrijdspelers, - lees: Rini van Woerkum, Hans van Woerkum en Ruud van Hintum -, werken de leden van P.U. Bois le Duc een doordacht trainingsprogramma af. Na iedere training kunnen de deelnemers de oefeningen in praktijk brengen tijdens een oefenwedstrijd. De training is zeer toegankelijk, ongeacht niveau of leeftijd. Al snel merkt men dat het spel en daarmee het spelplezier na wat basistrainingen met sprongen vooruitgaat. De trainingen zijn enkel toegankelijk voor verenigingsleden maar mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben eens kennis te maken met het spel/de sport en P.U. Bois le Duc, kom dan gerust langs op één van de openingsdagen van de vereniging. Je kunt dan vrijblijvend kennismaken en een balletje meespelen. Meer informatie: www.puboisleduc.nl.

Uit de krant

Uit de krant