Eli Leber drukt winnende try voor The Dukes (foto Dennis van de Sande)
Eli Leber drukt winnende try voor The Dukes (foto Dennis van de Sande) Foto: Dennis van de Sande

Jeugd maakt feest compleet bij winnende rugbyers The Dukes

Overige sport 971 keer gelezen

OISTERWIJK/DEN BOSCH | De rugbyers van The Dukes hebben in de voorlaatste competitieronde van de Trophy Poule de derby bij Oisterwijk Oysters met moeite gewonnen: 22-26. Van een nóg grotere waarde waren in feite de triomfen die drie jeugdteams dezelfde dag hadden behaald. Zowel de colts(U18) als junioren-1(U16) wisten namelijk in Amsterdam de landstitel te veroveren. Junioren-2(U16) was eveneens succesvol door in Maastricht poule D van de Shield-competitie winnend af te sluiten.

Het clubhuis aan de Limietlaan zat zaterdag werkelijk stampvol. Ouders, begeleiders, vrienden en andere supporters, ja zowat iedereen die de 50-jarige rugbyvereniging een warm hart toedraagt was er. Een voor een kwamen de leden van de diverse teams binnendruppelen, veelal met een big smile. „We zijn Nederlands kampioen geworden!”, jubelde de 14-jarige Teun Verwoerd, de number eight van junioren-1. „Maar wát was het spannend. We hebben het favoriete Den Haag met 17-15 verslagen, een miniem verschil dus.” Flanker Seb van Oers maakte de eerste try, gevolgd door een penalty try, waarna prop Jos van der Velden de derde (en achteraf beslissende) vijfpunter voor z’n rekening nam.
Even later arriveerden de uitgelaten spelers van de colts onder leiding van hun trotse coach Robin Kinnegen. „De titel is het mooiste afscheidscadeau wat ik me kan wensen”, sprak Toine Obiang Nguema (17). De pijlsnelle, uit de kluiten gewassen prop (1.87 meter, 124 kilo) maakt komend seizoen zijn opwachting bij de Franse profclub La Rochelle waar hij voorlopig zal uitkomen voor de espoirs. „Eerlijk gezegd vertrek ik wel met pijn in m’n hart. Hier bij The Dukes zitten per slot van rekening mijn vrienden. Ik hoop dat ze me af en toe komen opzoeken in Frankrijk; ze zijn in ieder geval van harte welkom”, benadrukte hij. Na afloop van de gewonnen finale (25-7) tegen Den Haag ontving-ie van de rugbybond nóg een ‘cadeau’: het predicaat ‘beste jeugdspeler van Nederland’. „Ooit hoop ik terug te keren bij deze warme club, maar wanneer? Ik bezit geen glazen bol, en dat is misschien maar goed ook”, aldus Obiang Nguema.
De spelers van de hoofdmacht keerden opgelucht terug uit Oisterwijk. „In de eerste helft zijn we totaal niet in het stuk voorgekomen. We kregen vier penalty’s en een geconverteerde try om de oren, terwijl we daar helemaal niets-nada-niente tegenover konden stellen. We waren bar slecht. Of ik daar een verklaring voor heb? We stonden gewoon nog niet ‘aan’. Dat we de wind tegen hadden, vind ik een slap excuus”, lichtte lock Max Leber toe. De ruststand kwam daardoor uit op een even opmerkelijke als verontrustende 19-0 in het voordeel van de thuisploeg, die als underdog extra gemotiveerd was om in de derby te vlammen.

Donderspeech
Tijdens de rust was trainer-coach Marshall Milroy niet te beroerd om zijn team, dat zich naar zijn zeggen moest doodschamen, op een donderspeech te trakteren. De kick in the ass had in de tweede helft het gewenste effect, want er ontstond een geheel ander team in het veld. Het was Leber die de eerste Bossche try maakte. Even later deed zijn jongere broer Eli het dunnetjes over. Norbécio Mambo, min of meer hersteld van een zware knieblessure, was verantwoordelijk voor try nummer drie. In de slotfase was het wederom Eli Leber die de bal over de trylijn van de tegenstander wist te drukken. „Evenals bij mijn eerste ging er een pick&go aan vooraf. Dylan (Robinson, red) gaf me het beslissende zetje in de rug.” Nadat hij had gescoord, volgde een enorme ontlading. „Ik heb zelden zo hard gejuicht”, onderstreepte de matchwinnaar. Milan van Dongen verzilverde daarna de conversie, iets wat hij daarvóór al tweemaal eerder had gedaan.
Het laatste competitieduel is op 4 mei. The Dukes speelt dan thuis tegen BRC uit Breda. Vervolgens staat er nog een ‘finale’ tegen DIOK uit Leiden op de rol.






Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant