De Bossche gepensioneerde huisarts Michael Smulders heeft een boek geschreven over de gezondheidszorg. Hierin geeft hij zijn visie op wat er beter moet om te voorkomen dat de zorg een bodemloze put wordt.
De Bossche gepensioneerde huisarts Michael Smulders heeft een boek geschreven over de gezondheidszorg. Hierin geeft hij zijn visie op wat er beter moet om te voorkomen dat de zorg een bodemloze put wordt. Foto: prive-archief

Oud-huisarts Smulders wil meer zorg voor de gezondheidszorg

Algemeen 569 keer gelezen

DEN BOSCH | Toen de corona-crisis kwam, zette dat oud-huisarts Michael Smulders aan het denken. Hij kwam tot de conclusie dat de gezondheidszorg niet de oplossing was van de crisis, maar het slachtoffer. Hij schreef zijn gedachten op en dat leidde uiteindelijk tot het boek ‘Bodemloos – zorg voor de zorg’.

door Lisette Broess-Croonen 

Smulders kwam in 1982 na zijn opleiding geneeskunde naar Den Bosch om een huisartsenpraktijk te beginnen. “In 2016 heb ik de praktijk overgedragen en daarna heb ik nog een tijd waarnemingen gedaan en diensten gedraaid op de huisartsenpost. Toen de corona-crisis begon, kwam ik net uit Amerika en had ik weekenddienst op de huisartsenpost. Ik moest een speciaal pak aan om eventuele corona-patiënten te helpen. Dat maakte grote indruk op me en hier werd de kiem gelegd voor het schrijven van een boek over de gezondheidszorg. Het was ook het moment om helemaal te stoppen als huisarts. Mijn stijl van werken vraagt om direct contact met mijn patiënten. Dat kan ik niet via de telefoon of beeldbellen.”

Als gepensioneerde ging Smulders steeds meer nadenken over de crisis en de gezondheidszorg. “Ons systeem bleek niet efficiënt genoeg om het probleem van corona op te lossen. De maatregelen leidden ook op andere vlakken tot meer crisissen. Zo was er onder andere veel meer eenzaamheid en ontstonden er leerachterstanden en een tweedeling in de maatschappij. Als huisarts werkte ik altijd al veel met complementaire geneeskunde; het idee dat er andere geneeswijzen zijn die de reguliere geneeskunde ondersteunen. Volgens mij moet je bij de basis beginnen en dat is al voordat mensen ziek worden. De meeste corona-patiënten op de intensive care waren mannen met overgewicht en suikerziekte of een hoge bloeddruk. Daar ligt een taak voor preventieve gezondheidszorg. Je moet echt bij de basis beginnen om weerstand te kunnen bieden aan nieuwe crisissen. En hoe groter de crisis, hoe breder je moet kijken. Daarbij kan je de complementaire geneeskunde niet terzijde schuiven. In mijn boek beschrijf ik mijn visie op de gezondheidszorg en hoe we het beter kunnen doen. Ook hoe mensen aan zichzelf moeten werken om zo gezond mogelijk te blijven. Preventie is de beste manier om ervoor te voorkomen dat de zorg een bodemloze put wordt.”

Tijdens het schrijven, overleed het laatste gezinslid van Smulders en besloot hij ook eens in zijn familiegeschiedenis te duiken. “Ik kwam erachter dat de appel helemaal niet zo ver van de boom valt. Mijn overgrootvader bleek ook huisarts te zijn geweest en nog wel in Rosmalen. Ik wist dat helemaal niet. Ik kom zelf uit Hengelo en ben bij toeval in Den Bosch terecht gekomen. De andere familielijn die van mijn overgrootvader afstamt, bleek meerdere mensen te hebben die in de gezondheidszorg werkzaam zijn of waren en daar ook boeken over hebben geschreven. Dat was zo leuk om te ontdekken. Zo ontdekte ik mijn achternicht Beatrijs Smulders, die ongeveer even oud is als ik. Zij heeft als verloskundige meerdere boeken geschreven. Haar opa introduceerde met een boek de periodieke onthouding in het huwelijk in Brabant. Dat was een doorbraak in het denken in die tijd. En zijn zus schreef het Smuldertje, een repetitieboekje voor verpleegkundigen. Mijn eigen vader en opa zaten in zaken en hadden niets met geneeskunde, maar het zit dus toch in de familie.”

Het schrijven smaakt ondertussen naar meer. “Het kriebelt wel om nog een boek te schrijven. Zo denk ik aan bijvoorbeeld een praktische handleiding om op een zinnige manier complementaire geneeskunde in huisartsenpraktijken in te zetten voor chronische patiënten.” 

Het boek ‘Bodemloos - zorg voor de zorg’ is voor 29,50 euro te koop bij diverse boekwinkels in Den Bosch en omgeving en via de website www.michael-smulders.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant