In 2019 ontdekte de gemeente het graf van generaal Ross in Guildford.
In 2019 ontdekte de gemeente het graf van generaal Ross in Guildford.

Oproep: wie gaat mee naar bijzondere herdenking in Engeland?

Historie 268 keer gelezen

In oktober 2024 is het precies 80 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch werd bevrijd. Dat wordt gevierd en herdacht met elkaar. Den Bosch start met een heel bijzonder moment in Zuid-Engeland. 

In 1945 werd in Den Bosch de bevrijding voor het eerst herdacht en gevierd. Jan de Wit van de gemeente – verantwoordelijk voor het publieksprogramma 80 jaar vrijheid vertelt: “In dat jaar nodigde burgemeester Loeff commandant Ross van de 53e Welsh Divisie uit om met zijn manschappen terug te keren en de eerste verjaardag van de bevrijding bij te wonen. Dat gebeurde in oktober 1945, met maar liefst 500 militairen. Vervolgens waren er jaarlijks herdenkingsactiviteiten. Decennialang met honderden bevrijders. Tot het laatste lustrum in 2019 zijn onze bevrijders teruggekeerd. Maar inmiddels zijn ze allemaal overleden. Daarom wil het stadsbestuur hen nog één keer heel speciaal eren! We beginnen daarom op zaterdag 29 juni 2024. Met zoveel mogelijk inwoners van onze gemeente willen we de cirkel van dankbaarheid, waardering en eerbetoon aan onze bevrijders rondmaken.”

Jan de Wit vervolgt. “In het weekend van 29 juni is het exact 80 jaar geleden dat de 53e Welsh Divisie – als follow-up divisie - landde in Normandië. Zij startte daar hun opmars om uiteindelijk ook ’s-Hertogenbosch de vrijheid terug te geven. De divisie heeft tussen eind juni 1944 en april 1945 immense offers gebracht. Ook commandant Ross kwam niet ongeschonden uit de strijd. Van hem is na 1945 niets meer vernomen. Na veel onderzoek lukte het in 2019 zijn graf te vinden. Ross overleed al in 1951 aan onder andere de gevolgen van de oorlog. Vanaf 2019 hebben we goed contact met de familie Ross.”

‘s-Hertogenbosch keert nu terug naar zijn in 1945 benoemde ereburger, om in hem de divisie en alle bevrijders te eren. “Met een gezamenlijke herdenkingsdienst op de pittoreske begraafplaats in Guildford (Zuid-Engeland) brengen we een betekenisvol eerbetoon. De herdenking gebeurt samen met de militaire organisaties The Royal Welsh, de 160th Welsh Infantry Brigade, evenals de Pontypridd ‘s-Hertogenbosch veteranenbranch.” Vanuit ‘s-Hertogenbosch faciliteert het stadsbestuur de aanwezigheid van 146 inwonersvan onze gemeente. Waarom? “Dat aantal staat voor het aantal gesneuvelde Britse militairen in ‘s-Hertogenbosch”, aldus Jan de Wit. Inmiddels hebben zich een flinke fietsploeg, het blazersensemble van de Koninklijke Harmonie en geïnteresseerde inwoners gemeld.

Voorafgaande aan de dagtrip naar Guildford vindt op maandagavond 24 juni een korte plechtigheid op het oorlogskerkhof in Uden plaats, bij de graven van de in ‘s-Hertogenbosch omgekomen Britse militairen. Een fietsploeg zal het vuur ontsteken. Iedereen is welkom. Een dag later vertrekt de fietsploeg naar Guildford (UK). Daar komen ze op zaterdag 29 juni aan. Op die zaterdag zullen twee bussen vroeg in de ochtend vanuit ‘s-Hertogenbosch naar Guildford vertrekken. Rond het middaguur vindt in Guildford de ceremonie plaats en zal de burgemeester een herdenkingsplaquette voor commandant Ross en zijn divisie onthullen. Daarna gaat de reis terug naar ‘s-Hertogenbosch, met nog een - nu nog geheime - tussenstop. Jan de Wit besluit: “Het is een uniek moment in onze herdenkingscultuur. Inwoners van de oorlogsgeneratie of inwoners die de afgelopen decennia inhoud hebben gegeven aan het herdenken, roepen we vooral op zich aan te melden. Maar ook Bossche veteranen, het bedrijfsleven, jongeren en inwoners die juist vanwege de vrijheid naar ‘s-Hertogenbosch zijn gekomen zijn van harte uitgenodigd.”
Wie mee wil op zaterdag 29 juni naar Zuid-Engeland, kan - met toelichting waarom u mee wil - mailen naar kabinetszaken@s-hertogenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant