Op Koningsdag - zaterdag 27 april van 14.00 tot 23.59 uur - is op de Bossche Tramkade plek voor ruim 3.000 bezoekers tijdens het Oranjekade Festival met dit jaar uitsluitend elektronische muziek. (Foto: Wesley Maas)
Op Koningsdag - zaterdag 27 april van 14.00 tot 23.59 uur - is op de Bossche Tramkade plek voor ruim 3.000 bezoekers tijdens het Oranjekade Festival met dit jaar uitsluitend elektronische muziek. (Foto: Wesley Maas) Foto: Wesley Maas

Bossche rave op Koningsdag op de Tramkade

Human Interest 456 keer gelezen

DEN BOSCH | Ruim 3.000 bezoekers op de Bossche Tramkade op Koningsdag. Dat is de verwachting van Evenementenbureau Van Zuid Events, al zes edities de organisator van het Oranjekade Festival. “We vieren dit jaar de verjaardag van de Koning puur elektronisch op de Tramkade. We gaan terug naar onze roots”, aldus organisator Ivo Dierx.

De afgelopen vijf edities bestond het programma van Oranjekade Festival uit een mix van onder andere house & techno, urban stijlen maar ook rock. Dit zorgde voor een zeer gevarieerd muzikaal aanbod en een heel divers publiek. Echter, na de komst van het World Skate Center (WSC) in de Kaaihallen, werd het deel van de Tramkade dat kan worden gebruikt voor het festival de helft kleiner. “We kunnen als organisatie de helft minder bezoekers kwijt op het festival. Dan moet je op een gegeven moment keuzes maken. De jubileum-editie van vorig jaar was erg fijn, maar in de evaluatie van het festival kwamen we tot de conclusie dat het tijd is om het roer drastisch om te gooien, zodat het festival aantrekkelijk blijft voor een nieuwe generatie Bossche Koningsdag-vierders”, aldus Manon Burgerhof, marketingmanager bij Van Zuid Events. “We merkten in de jaren na COVID vooral dat de behoefte van de vaste Oranjekade-ambassadeurs - maar ook van de nieuwe generatie - bij een elektronische programmering ligt.” Daar ligt ook de muzikale oorsprong van organisator Van Zuid Events. “Bovendien zijn er in Den Bosch andere Koningsdag-evenementen die meer de nadruk hebben op de genres die wij loslaten, zoals Smerrig op de Pettelaar en de live-podia en meezingers in de Bossche binnenstad. Zo doet iedereen weer waar die goed in is, én vindt iedere feestvierder een plekje waar die blij van wordt.”
Het elektronische programma is verdeeld over drie podia én een geheime stage genaamd Dixiland waar een batterij aan Bossche dj’s - onder andere Habibi Gun en Thomas Eliza - wordt opengetrokken. De PlayGround is de main area van het festival waar headliners de Berlijnse Spacer Woman en dj Europarking het publiek vermaken met energieke performances. In The Hangar zal het er nóg wat steviger aan toe gaan met onder andere een primeur van de Bossche Blaze Trax voor het eerst back2back met She/Her, Abstract Division en als afsluiter de Amsterdamse golden boy van de techno van dit moment Comrade Winston. Verder is er in de loods van het World Skate Center (WSC) een area gehost door publiekslieveling Boomshakalak Soundsystem en zijn er shows van de Bossche kunstenaar Thijs Mikx met zijn vuurspuwende draak Majesteit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant