Afbeelding
Foto: Roy Beusker

Huisgenoot Oatmilk Studio presenteert laatste trends en ontwikkelingen op musicalgebied

Kunst en cultuur 119 keer gelezen

‘S-HERTOGENBOSCH | “Musical is meer dan alleen een pakkend deuntje.” Dat zijn de woorden van Niels van Doormalen, eigenaar van Oatmilk Studio. En sinds dit jaar ook huisgenoot van Theater aan de Parade. Naast dat hij drie nieuwe musicalspecials op de planken brengt, presenteert hij ook de laatste trends en ontwikkelingen op musicalgebied: kleinschalig, intiem, relevant, innovatief én vers van de straat. 

Na het zien van Soldaat van Oranje was het voor Niels zo klaar als een klontje: hij werd musicalproducent. Maar dan van kleinschalige en relevante producties, gemaakt door zijn eigen generatie. “Wie aan musical denkt, ziet vaak uitbundige kostuums, imposante decors en een flinke cast voor zich. Dat hoeft niet zo te zijn; het musicalgenre is zeer breed.” De musicals die Oatmilk Studio produceert zijn intiem, een tikkie brutaal en bieden ruimte voor het artistiek experiment. “We willen verhalen brengen over hedendaagse worstelingen en maatschappelijke thema’s. Verhalen waarbij het publiek niet zozeer de zaal verlaat met een pakkend deuntje in het hoofd, maar die mensen aan het denken zetten en tot actie inspireren. Amusement en engagement gaan wel degelijk samen”, vindt Niels.

Blind Date
De eerste musical die dit najaar bij Theater aan de Parade op het programma staat, is Blind Date, gespeeld door Brigitte Heitzer, Freek Bartels en Sanne Franssen. Het is een nieuwe Nederlandse musical comedy voor iedereen die verliefd was, is of het nog mag worden. Het steekt vrolijk de draak met de ongelukken en fouten van blind dates. “Zonder een vooroordeel op date te gaan, lijkt tegenwoordig onmogelijk. De kans is groot dat je de liefde van je leven afwijst, doordat alles zich afspeelt op datingsites en apps”, aldus Niels. “In Blind Date volgen bezoekers Bob en Jenny tijdens hun allereerste date. En ja, dat is inclusief al het ongemak en gênante momenten die komen kijken bij zo’n eerste ontmoeting.”

Before After
Komende november debuteert Oatmilk Studio met Before After in PERRON-3, waarna de nieuwe musical op tournee gaat door het hele land. “Before After vertelt het verhaal van Ben en Ami, twee jonge dertigers, die hun relatie een tweede kans geven. De musical zit vol meeslepende ballads over liefde, identiteit en het doorbreken van patronen. Daarbij denken we niet in hokjes; musicalinvloeden worden gecombineerd met singer-songwriters, pop en akoestische folk.” De cross-overs tussen verschillende genres is een belangrijke trend in het Nederlandse musicallandschap. “Wij willen eveneens genre-overstijgend te werk gaan en ideeën vanuit inhoud vormgeven; dat kan dus gewaagde combinaties opleveren.”  

#LOS
Ook worden er steeds vaker innovatieve technieken in musicals toegepast, die makers volop nieuwe creatieve mogelijkheden bieden. Niels licht toe: “Denk aan een immersieve musical, waarbij het publiek letterlijk het verhaal binnenstapt, bijvoorbeeld dankzij spectaculaire en levensgrote projecties.” De filmische one-woman musical over de toekomst #LOS komt daar een heel eind bij in de buurt. Het is een gloednieuwe, futuristische musical met een flinke dosis humor, gespeeld door Cystine Carreon.  

De musicals ‘Blind Date’, ‘Before After’ en ‘#LOS’ zijn vanaf 21 september te zien in PERRON-3 in Rosmalen. Tickets vanaf € 22,50. Ga voor meer info naar: theateraandeparade.nl.

Uit de krant