De kraamkamer van de grutto staat onder druk.
De kraamkamer van de grutto staat onder druk. Foto: Diane van Veen

IVN Natuurmomentje: grutto heeft het zwaar in Nederland

Verenigingen 169 keer gelezen

Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Sinds de jaren zeventig blijven de aantallen maar dalen. Nederland had lange tijd ideale omstandigheden: open landschappen, bloemrijke weiden met insecten voor de kuikens en drassige graslanden. De graslanden zijn tegenwoordig omgevormd tot strakke, goed ontwaterende grasvlaktes. 

door Danielle Nooijen

De grutto keert ieder voorjaar terug in Nederland. Echter worden de aantallen steeds kleiner, doordat ze net zoals andere weidevogels slachtoffer zijn van een steeds intensievere landbouw. De kraamkamer van deze iconische weidevogel staat onder druk. Snelgroeiend eiwitrijk gras voor koeien met weinig insecten voor de kuikens en een te laag waterpeil leidt er toe dat er meer vogels dood gaan dan dat er worden geboren. Bovendien wordt er al gemaaid voor de kuikens kunnen vliegen. Er zijn nog enkele weidevogelgebieden in Nederland die goed beschermd worden. In de documentaire ‘Vogels kun je niet melken’, die op 26 mei van 14.00 tot 16.00 uur in de Verkadefabriek is te zien, staat het dilemma tussen productielandschap en weidevogelbeheer van een melkveehouder uit Friesland centraal. Na afloop is er een Q&A met de documentairemaker.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezondén belangrijk natuur is. Dat doen we door middel van cursussen, lezingen, wandelingen, natuurwerkdagen en een jeugd- en een jongerengroep. Meer info op ivndenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant