Burgemeester Mikkers met Kitty van der Doelen-Crane, dochter van de enige Britse bevrijder Sam Crane die na de oorlog in onze gemeente is komen wonen en hier tot zijn overlijden in 2009 is gebleven.
Burgemeester Mikkers met Kitty van der Doelen-Crane, dochter van de enige Britse bevrijder Sam Crane die na de oorlog in onze gemeente is komen wonen en hier tot zijn overlijden in 2009 is gebleven. Foto: Marc Bolsius

’s-Hertogenbosch maakt zich op voor viering van 80 jaar vrijheid

Historie 331 keer gelezen

In oktober 2024 is het precies 80 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch werd bevrijd. Afgelopen week heeft burgemeester Jack Mikkers het publieksprogramma gepresenteerd. 

“Het thema vrijheid moeten we koesteren. En de ontwikkelingen in de wereld maken het de afgelopen maanden alleen maar meer expliciet. Ook hier in ’s-Hertogenbosch vangen we mensen op die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. We merken ook hier de gevolgen van oorlog. Oorlog is iets van alle tijden, maar vrijheid gelukkig ook”, aldus burgemeester Jack Mikkers tijdens de presentatie. “Alle naoorlogse generaties ervaren in deze roerige tijd de kwetsbaarheid van vrijheid. Daarom slaan we nu een brug: vanuit de helden van toen naar de held die je nu kunt zijn om in vrijheid sámen (dus met elkaar) te leven. Op onze manier blijven zorgen voor het goed en begripvol samen leven met de vrijheden die je jezelf en anderen gunt. Dat is misschien wel de boodschap die ons in 1944 met heel veel opoffering is gebracht en die we nu met elkaar hier in ’s-Hertogenbosch (hebben te) onderhouden. Maar we verliezen nooit uit het oog dat die vrijheid voor ons in 1944 begon. Bevochten door mannen die niet wegkeken, die ons niet kenden, misschien nog wel nooit van Nederland hadden gehoord: zij zetten zich in voor vrijheid. Dat zie je in het eerbetoon in ons programma ook terug.”

Programmering

De programmering van ‘80 jaar vrijheid ’s-Hertogenbosch’ beslaat drie perioden - juni, midden oktober en natuurlijk eind oktober 2024 - met activiteiten verspreid over drie landen. Van 19 tot en met 28 oktober is het natuurlijk vooral in onze eigen stad te doen. Er vinden herdenkingen plaats in de Sint-Jan, bij het Welsh Division Memorial en in Uden op het oorlogskerkhof. Ook staan persoonlijke levensverhalen in Bossche Joodse huizen en Bossche huizen van verzet twee dagen centraal, komt er een militaire parade met oude voertuigen, geven de Politieharmonie Oost-Brabant en het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch een bevrijdingsconcert, opent Het Groot Tuighuis de diorama-tentoonstelling met handgemaakte modelbouw van bevrijdingsfoto’s, vindt er een congres plaats dat in het teken staat van de afronding van het project Stolpersteine, verbindt het programma samen met Bossche veteranen de drie Bossche bruggen die belangrijk waren en zijn voor onze vrijheid, verzorgt het Orkest Koninklijke Luchtmacht een avondvullend programma in het Theater getiteld ‘80 jaar vrijheid’, komt er een avondvullend muzikaal programma in het Theater, dat wordt verzorgd door muzikaal talent uit Wales, verzorgt theaterproductie Huis 44-24 twee voorstellingen en vindt er een project voor basisscholen plaats rond verhalen van vrijheid. Deze schoolproducties worden verzorgd door de vooropleiding Hedendaagse Dans uit ’s-Hertogenbosch.

Wales

Voor Wales is het verhaal van ’s-Hertogenbosch bijzonder. De band is al decennialang heel stevig en er is hier veel over te vertellen en te zien. Vanaf oktober landt het verhaal van ’s-Hertogenbosch in Wales. De bijzondere strijd, de jarenlange relatie en herdenkingen én de monumenten die vandaag in ’s-Hertogenbosch zichtbaar zijn, vertellen dat verhaal in een permanente toevoeging in het militaire Royal Welsh Fuseliers Museum in Noord-Wales.

Gaat u mee naar Engeland?

‘s-Hertogenbosch eert met 80 jaar vrijheid de gehele divisie en alle bevrijders, in de persoon van de hoogste verantwoordelijke bevrijder, commandant Robert Knox Ross. Waar het ooit in 1945 voor hem op ons bordes begon, is het in het weekend van 29 juni precies 80 jaar geleden dat zijn 53e Welsh Divisie landde in Normandië. Deze startte met de opmars om ook ‘s-Hertogenbosch de vrijheid terug te geven. Met een gezamenlijke herdenkingsdienst op de begraafplaats in Guildford (Zuid-Engeland) brengen ook Bossche deelnemers een eerbetoon. De gemeente faciliteert de aanwezigheid van 146 betrokkenen: gelijk aan het aantal gesneuvelde Britse militairen in ‘s-Hertogenbosch. De komende weken wordt gekeken welke delegaties meegaan. Gedacht wordt aan de oorlogsgeneratie, mensen die inhoud hebben gegeven aan herdenken in onze gemeente, Bossche veteranen, college en raad, bedrijfsleven en jongeren en inwoners die juist vanwege de vrijheid naar ‘s-Hertogenbosch zijn gekomen. Maar ook u kunt aangeven dat u op zaterdag 29 juni graag deelneemt! Kijk hiervoor op www.s-hertogenbosch.nl/vrijheid. De komende tijd wordt het programma verder ingevuld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant