Sander Hefting uit Den Bosch bundelt ervaringen en inzichten in een praktische en ludieke handleiding.
Sander Hefting uit Den Bosch bundelt ervaringen en inzichten in een praktische en ludieke handleiding.

Bosschenaar schrijft handleiding voor ouders

Human Interest 401 keer gelezen

DEN BOSCH | De eerste complete handleiding voor kinderen van 0 tot 18 jaar is een feit. Het was voor Sander Hefting uit ‘s-Hertogenbosch al jaren een gemis dat een dergelijk boek voor jonge ouders niet voorhanden was. Op 23 juli 2021 kwam hier eindelijk verandering in.

Hoewel er veel opvoedkundige informatie te vinden is - er zijn honderden boeken en evenzoveel opvoedcoaches - is deze kennis is niet altijd even handzaam en toegankelijk. Sander: “In de babytijd krijgen alle ouders prima begeleiding, maar daarna zijn de meeste ouders toch op zichzelf aangewezen.” Via Opvoedinformatie Nederland heeft hij de bestaande opvoedkundige aanpakken samengevat in het boek ‘Handleiding Kind’. Door deze kennis in de vorm van een ‘gebruiksaanwijzing’ te presenteren, wil hij het alle ouders leuker en makkelijker te maken.

Handleiding

Het boek is op een ludieke manier opgezet, alsof je een gebruiksaanwijzing leest. In duidelijke stappen wordt uitgelegd hoe je kind ‘in elkaar zit’. Zo lees je o.a. over het energieverbruik (eten/slapen), hoe de onderdelen werken (bijvoorbeeld zindelijk worden, leren lopen e.d.) en de elektrische bedrading (praten, denken, voelen, e.d.). Daarnaast bevat het een lijst met bijna 100 ‘problemen en oplossingen’ waar iedere ouder mee te maken kan krijgen. Sander hoopt met de vele praktische tips in deze handleiding dat ouders meer energie overhouden voor het gezin en zichzelf.

Kraamcadeau

Het boek ‘Handleiding Kind’ is te verkrijgen bij de (online) boekhandels. Het is een volledig naslagwerk voor de gehele kindertijd, maar kan ook als een ludiek kraamcadeau gegeven worden aan de wat ‘technische’ vaders. “Dat iedereen makkelijk toegankelijke informatie krijgt is precies de bedoeling”, zegt hij. “Ik wil het alle ouders makkelijker maken.” Grappig om te geven en tegelijkertijd nuttig om te krijgen.

Goed doel

Sander heeft dit boek samengesteld zonder winstoogmerk. Van ieder verkocht exemplaar wordt 2 euro aan Save the Children gedoneerd. “Kinderen in Nederland hebben het relatief erg goed”, zegt Sander daarover. “Zo help ik ook een beetje de kinderen in nood elders.”

Handleiding Kind (Paperback, 272 bldzijden. Prijs: 21,95 euro. ISBN 9789090340883. Het boek is alvast verkrijgbaar bij onder andere bol.com, bruna.nl en libris.nl. Kijk voor meer informatie op de website: www.handleidingopvoeden.nl.

Uit de krant