Veerle de Rond heeft op 9 mei haar proefschrift 'Shifting the gear on shifting weight’ met succes verdedigd.
Veerle de Rond heeft op 9 mei haar proefschrift 'Shifting the gear on shifting weight’ met succes verdedigd.

Rosmalense Veerle de Rond promoveert aan universiteit Leuven

Onderwijs 947 keer gelezen

ROSMALEN | Op dinsdag 9 mei heeft Veerle de Rond (31) haar proefschrift ‘Shifting the gear on shifting weight’ met succes vededigd aan de Katholieke Universiteit Leuven - Biomedical Sciences Group. Haar promotieonderzoek had als thema valpreventie bij ouderen (65+). De promotiecommissie verleende haar na afloop van de verdediging de titel van doctor aan de Katholieke Universiteit van Leuven (België).

Veerle de Rond is opgegroeid in Rosmalen en oud-leerling van basisschool de Troubadour en het Rodenborch College. Tijdens haar studie Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Groningen revalideerde ze anderhalf jaar van een ernstige hersenschudding waardoor ze speciaal geïnteresseerd raakte in de werking van het menselijk brein. Ze studeerde in 2016 cum laude af als bewegingswetenschapper, specialisatie revalidatie en neurologie. In najaar 2017 verhuisde ze naar Leuven (België) voor haar promotieonderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Gewichtsverplaatsing

Dr. Veerle de Rond: “Onze samenleving vergrijst snel. Zelfs zonder het ontstaan van fysieke of cognitieve stoornissen vinden er met het ouder worden een aantal fysiologische veranderingen plaats, waardoor het menselijk lichaam langzaam achteruit gaat. Bijgevolg lijden ouderen aan een verlies van balanscontrole en een verhoogd valrisico. Dit proefschrift richt zich op één specifieke component van balanscontrole, namelijk gewichtverplaatsing, verwijzend naar het vermogen om het zwaartepunt te verplaatsen zonder de standplaats te veranderen. Alles bij elkaar voegt dit proefschrift waardevolle kennis toe over de specifieke effecten van leeftijd en cognitieve afleiding op het vermogen tot gewichtsverplaatsing in een virtuele omgeving. De resultaten tonen ook het potentieel van virtuele spellen als trainingsinstrument om de balanscontrole bij ouderen te verbeteren en inspireren tot verder onderzoek.”

De bevindingen van het onderzoek en de virtuele games zijn als trainingsinstrumenten bruikbaar voor sportscholen, sportverenigingen, gezondheids- en ouderenzorg om ouderen langer gezond, actief, betrokken en vitaal te houden.

Bijzonder

In Nederland promoveren volgens het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschappen 1,7 personen op de 1.000 leeftijdsgenoten. Dit wil zeggen dat vanuit het geboortejaar van Veerle de Rond, 1991, statistisch gezien slechts twee andere personen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch promoveren. In het jaar 1991 promoveerden 1.898 mensen in Nederland, waarvan 12% vrouwen. In 2022 promoveerden 4.983 mensen waarvan 50% vrouwen, een opmerkelijke toename van het aantal vrouwen in de wetenschappelijke wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant